Офицерът от запаса капитан далечно плаване Атанас Илев навърши 100 години

В зала 1 на Централния военен клуб, в приятелска обстановка заредена с много емоция, бе почетен капитан далечно плаване Атанас Илев.

Столетникът ветеран от Втората световна война и почетен председател на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и родолюбивите потомци бе награден от президента на Република България Румен Радев, от министъра на отбраната Тодор Тагарев, който лично посети тържеството и от началника на отбраната адмирал Емил Евтимов.  

Поздравления и паметни подаръци имаше и от началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, от вицеадмирал Митко Петев, от началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д. в. н. Боян Медникаров, от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, от областния управител на област София, от дирекции на министерството на отбраната, от военно-патриотични съюзи и организации.

Началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев връчи своя уникален подарък, като обеща да организира честването на 101-вата годишнина на капитан Илев.

„Сто години не са река, която може да се преплува без препятствия, но така трудните моменти ни зареждат с устойчивост за живота. Знанията, опитът и мъдростта, които натрупваме ни правят по-силни, критични и взискателни. Те ни водят напред като пътеводна звезда, за да успяваме и да даваме пример на по-младите от нас, като ги учим на благородство и далновидност. Убеден съм, че равносметката в днешния ден Ви носи удовлетворение от резултатите в житейски план. Бъдете горд от постигнатото и вярвайте, че добрите дела ще имат своите последователи! Нека в следващите години да се сбъднат поне още 100 Ваши желания и да имате сили и дух да продължавате напред, съпроводен от попътен вятър!“ – се казва в поздравителния адрес от името на генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Юбилярът благодари на скъпите си гости от министерството на отбраната, Българската армия и военно-патриотичните съюзи, които го поздравиха с неговата 100 годишнина и каза: „Аз живях в три епохи – монархическата, тоталитарната и демократичната. Отвсякъде получавах и хубаво и лошо. Отсявах – доброто го взимах. Давах го на хората, да могат да разберат, че само с доброто се върви напред“.

В своето благодарствено слово, големият родолюбец, общественик и офицер  к.д.п. Атанас Илев ни завеща да обичаме България.