Фолклорна магия на сцената на Античния театър в Пловдив

Музиката е мост, който събира хора от най-различни поколения, вероизповедания, държави и континенти. Концертът на 26 септември на сцената на Античния театър в град Пловдив се превърна в празник на българската култура, безценен принос в музикалната и танцова съкровищница на България, събрал в себе си съхраненото духовно богатство на нашата нация – музика, танци, красота, младост и феерия от багри.      

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев бе официален гост на събитието, получил лична покана от проф. Даниела Дженева – директор на Фолклорен ансамбъл (ФА) „Тракия“.     

Концертът бе съвместна изява с Гвардейския представителен духов оркестър под диригетството на подп. Ради Радев – главен диригент на Българската армия. С него се отваря нова страница в развитието на българската музикална култура – колаборацията между два различни по жанр състава, обединени от една обща духовна връзка, каквато е любовта към българския фолклор и традиции.

Голяма част от аранжиментите в този концерт, а и част от композициите са дело на подп. Ради Радев. Във всяко произведение се наблюдаваше впечатляващо хармонично партньорство, което говори само за едно – върхово професионално майсторство.

Ради Радев е свързан с ФА „Тракия“ още от студентските си години, като след това също продължава да работи в Ансамбъла. След пловдивския си период  е „военизиран като музикант“ в 9-та танкова бригада и така започва неговата кариера във Въоръжените сили на Република България, за да израсне до Главен диригент на Българската армия.

ФА „Тракия“ е на прага на своите големи чествания, които ще ознаменуват неговия половинвековен юбилей през 2024 година. Във връзка с това са планирани редица концерти с изтъкнати български музиканти, изпълнители, танцьори и дейци на културата, които са свързали своя творчески път с Ансамбъла. С участието на Главния диригент на БА подп. Ради Радев бе поставена първата стъпка на духовния мост, който ще ни пренесе в юбилейната година, а той започва да се съгражда тук в Пловдив, като всяка следваща изява на Ансамбъла ще бъде пилон от този мост.

На сцената на Античния театър българският фолклор, претворен от Гвардейския представителен духов оркестър и ФА „Тракия“, събра обичта на публиката, като въодушеви и началника на Военната Алма матер.

Генерал-майор Тодор Дочев  благодари на изпълнителите и връчи Поздравителни адреси на ръководителите на двата състава, като отбеляза: „Пожелавам неизчерпаем творчески заряд, нови завоевания на музикалния хоризонт, съхраняване и развиване на българското танцово и музикално богатство!“