В навечерието на празника на българската просвета и култура – 24-ти май, министърът на отбраната Георги Панайотов връчи награди на отличили се военнослужещи и цивилни служители

26 военнослужещи и цивилни служители от различни структури на българската военно-образователна система бяха отличени за проявен висок професионализъм и отговорност, постигнати високи резултати при изпълнение на служебните задължения, принос в развитието и усъвършенстването на военно-образователната система.

„Българските висши военни училища и Академията са носители на най-добрите световни и европейски традиции. Те произвеждат можещи и знаещи офицери и служители. Те са продукт на българската военно-образователна система. Трябва да я пазим, уважаваме и развиваме. Без силна армия няма силна държава. Силна армия се създава с можещи, знаещи и учещи хора, които да могат в необходимия момент да използват знанията и мъдростта си, която са натрупали, за да защитят родината“. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов днес по време на церемонията за награждаване на военнослужещи, военнослужещи от резерва, цивилни служители и български граждани от военно-образователната система по повод честването на 24-ти май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщава Пресцентърът на МО.

„24-ти май е най-светлият празник на Република България. Празникът в историята ни е имал много имена, но сега мисля, че е избрано най-прецизното, а именно Ден на светите братя Кирил и Методий, на Българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост. Азбуката е българска, тя не е славянска. Азбуката е българска, защото прозорливостта и мъдростта на българските владетели са я направили такава. България е първата държава, която е възприела тази писменост – Кирилицата, както я наричаме днес.

Българската азбука е една от основните причини българския народ да запази себе си през вековете и да устои на всякакви опити на асимилация. Прекланяме се пред мъдростта на българските владетели, които са строили книжовни центрове, просветителски центрове, за да се просвети и образова българския народ“, подчерта министър Панайотов. В словото си той благодари на хората, които са отдали живота и кариерата си на това да обучават българските военнослужещи, защото от това зависи сигурността на Република България.

С благодарност към Спирдон Спирдонов!