Полковник Борис Дрангов символично се завърна във Военна академия „Г. С. Раковски“ през март 2018 година

Тържествено полагане на цветя и венци пред първия паметник (в столицата) на бележития офицер и педагог по случай 150-годишнината от неговото рождение (по нов стил) и 4 години от издигането на монумента на входа на парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе днес.

Да почетат паметта и делото на полк. Дрангов бяха дошли народни представители, кметове на общини и населени места, членовете на Инициативния комитет за изграждането на паметника, потомци и родственици на полковник Дрангов и много признателни граждани.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев поздрави всички присъстващи с думите „Българският народ обича своите храбреци. Тачи ги и се възхищава на техните подвизи. България е страна с хиляди знайни и незнайни горди български герои. Герои, които залагат абсолютно всичко и нищо не искат в замяна. Един от тях е полковник Борис Дрангов. Отдал целия си живот за свободата и независимостта на Майка България.“

От името на министъра на обраната приветствие по повод 150 години от рождението на полк. Дрангов поднесе заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов. „Уважаеми гости на днешната церемония за отбелязване на рождението на полковник Дрангов, убеден съм, че във Военна академия, която се утвърди като лидер на българското военно образование, и днес се обучават офицери, които, водени от примера и посланията на полковник Дрангов, ще градят една модерна и боеспособна Българска армия.

Светла памет на полковник Борис Дрангов и да пребъде делото му!“ завърши заместник-министър Божилов.

Генерал-майор д-р Груди Ангелов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, се обърна към присъстващите с думите: „Щастлив съм още веднъж да положа цветя и да засвидетелствам уважение, почит и признателност пред паметника на великия командир и педагог полковник Дрангов – който е отдал целия си съзнателен живот да воюва за единението на България. … Нека всеки офицер си повтаря до сетен дъх: “Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм!“ Поклон и нека Дрангов живее вечно в нашата и на потомците ни памет! Да живее България!“

Венци и цветя в знак на признателност пред живота и делото на полковник Борис Дрангов бяха поднесени пред паметника му от името на: Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, Председателят на 47-то Народно събрание, Министър-председателя на Република България, министъра на отбраната, началника на отбраната, Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия, генерал-майор д-р Груди Ангелов – председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника, представители на военно-патриотични съюзи, правителствени и неправителствени организации, различни институции, училища и родолюбиви граждани и гости.

Ритуали като днешният са символи на родовата памет, която обединява предци и потомци. Достойният живот и дело на полковник Борис Дрангов трябва да се помнят като пример, който всеки българин трябва да следва.

Слово на генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Слово на заместник-министъра на отбраната Йордан Божилов.

Слово на генерал-майор д-р Груди Ангелов, екс-началник (от днес) на Военна академия „Г. С. Раковски“.