Показ на бойна техника в центъра на град София по случай 60-годишнината на Зенитно-ракетната база на Военновъздушните сили

На 1 октомври (петък) 2021 г. от 9 до 14 часа на площад „Свети Александър Невски” (зад църквата „Света София”) в гр. София ще бъде организиран статичен показ на специална бойна техника от състава на формированията на Първа зенитно-ракетна база. Пред обществеността ще бъдат демонстрирани компоненти от състава на зенитно-ракетните комплекси C-75М3 „Волхов” (SA-2), C-125М „Нева“ (SA-3), 2К12 „Куб“ (SA-6), C-200 „Вега“ (SA-5) и C-300 (SA-10), които съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на Република България чрез носене на постоянно бойно дежурство в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Повод за инициативата е 60-годишнината от създаването на Първа зенитно-ракетна база от състава на Военновъздушните сили, която се отбелязва същия ден. Демонстрацията ще даде възможност на жителите и гостите на град София да се запознаят от близо с бойната техника от системата за охрана на българското небе. Зенитно-ракетните комплекси не могат да бъдат видяни по друго време, тъй като са разположени във войскови райони със строго ограничен достъп. До машините ще бъдат и воините, които денонощно бдят за спокойствието и сигурността на българските граждани.