„ЗДРАВ ДУХ В ЗДРАВО ТЯЛО“ – СПОРТЪТ ЗА ДЯДО БО

Спортът е от фундаментално значение както за общественото здраве, така и за изграждането на полезни навици и дисциплина. От тази гледна точка е изключително позитивно развиването на активна дейност от страна на спортен клуб ,,Военна академия“. Съществуването на клуба и интересът към него в много голяма степен се дължат на работата на г-н Боян Алексиев. Ентусиазмът и любовта му към спорта са основна предпоставка за постиженията на клуба в различни спортове на национално и международно равнище. 

„Моята голяма страст е футболът и за мен е огромна чест да представлявам Военна академия, практикувайки любимото си хоби“ – споделя Боян Алексиев, по-известен сред приятелите си, като Дядо Бо. Освен с футбола, той не се разделя и с педалите. Зиме – лете, той е все с любимото си колело…

Дядо Бо, или както той се е кръстил ДЕДИ БО е популярен сред колеги и приятели, освен със страстта и професионалните занимания със спорт, но и с любовта към поезията. Все го влече натам… дори и когато коментира спортните постижения на Академията. А те на са малко! И то, благодарение на неговата професионална организация на планираните спортни мероприятия. Ето какво казват за него членовете на Спортен клуб „Военна академия“ и неговите последователи:

  • „Познанството ни с дядо Бо ни е от 2015-та година, от военното летище. Спокоен, с чувство за хумор и писател на „Приказки незабравими с рими“. Понастоящем сме колеги във ВА „Г. С. Раковски“ от няколко години. Боян Алексиев е човек, който винаги ще се отзове при нужда, и на когото винаги може да се разчита в различни ситуации. Професионалист е и в работата и в живота“. (ц. сл. Величка Атанасова – Военна академия)
  • „Боян Алексиев, или както всички го знаят като Дядо Бо, е човек с дълга кариера в сферата на сигурността, но същевременно той е вдъхновител, организатор и координатор в множество спортни направления, в различни възрастови групи на национално и международно ниво. През последните две десетилетия той създаде, разви и съхрани редица спортни клубове. Определено има значим принос за военната спортна федерация“ (полк. доц. д-р Иван Чакъров).
  • „Боян Алексиев е офицера от запаса, който отдаде немалко години за защита на Родината, но и за развитието на спорта в системата на МО и МВР. Човекът, за когото не съществуват непреодолими пречки и препятствия за това, да бъде организирано дадено спортно събитие сред хората под пагон. Човекът, допринесъл за това, не един и двама да открият за себе си, че спортът освен здраве, носи изключително приятни емоции и нови запознанства. Той е човекът, който заслужава уважение за това, че не се предава и отстоява каузата „Спорт в системата на МО и МВР“. (капитан Анатоли Иванов)
  • „Радостта от спорта, успехът, мотивацията  и желанието да участваш в една спортна игра, не идват така от само себе си. Иска се пример, поглед, разбиране и предаване на опита, а също така и необходимата приемственост. Има хора, които живеят в сърцето и душата си с това. Те преодоляват трудностите, продължават смело напред и създават радости в съмишлениците си. Един от тези хора е Боян (магьосника) Алексиев – човек с отдаденост, решителност, желание да помогне и да мотивира. Човек, имащ харизма и вътрешен усет за успех“.  (полк. Пейчо Пейчев) 
  • „Дядо Бо е човек, на когото се възхищавам и се старая да подражавам. Човечността, отговорността, точността и организираността са качества, които все по-рядко се срещат в нашето време. Организатор, рефер, треньор, началник, колоездач и на първо място – ЧОВЕК, това е той“. (сержант Адриян Иванов)
  • „За мен, дядо Бо е човек с огромно сърце, с неизчерпаема енергия и младежки дух. Колега, който милее за спорта, а чрез него, освен здраве, печели и най-голямата награда – много приятели и съмишленици“. (капитан Димо Йорданов)
  • „Запознахме се с Дядо Бо преди 18 години, по времето, когато обикаляше България с едно колело из поделенията на Българската армия, с идеята за възраждането на армейския спорт. За негово и наше щастие, бяха създадени над 20 военни спортни клуба. Благодарение на Боян Алексиев участваме в редица международни и национални състезания и сме изградили здрави приятелски взаимоотношения. Надявам се да привлечем повече млади хора с пагони, които да продължат започнатото от Дядо Бо и нас“. (подполковник Любомир Колев)

Преминал през гарнизоните на Шумен, Карлово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Граф Игнатиево, Безмер, Варна, Крумово, Белене, Плевен, Асеновград, Долна Митрополия и София и до днес продължават неговите срещи с мъжете и жените, сложили пагони на раменете си, за да защитават своята Родина, защото неговото верую е, че „ЗДРАВИЯТ ДУХ Е В ЗДРАВОТО ТЯЛО“. А здравото тяло се извайва със спорт, дисциплина, много труд и любов.