Зам.-министър Атанас Запрянов: Приносите на Георги Раковски са неизмерими

Статия в Агенция „Фокус“ на Люба АЛЕКСИЕВА от 12 април 2021 | 10:32

София. Приносите на Георги Раковски са неизмерими. Това каза зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов по време на научна конференция с международно участие на тема: „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„За мен е особена чест от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов да поздравя участниците в конференцията. Приносите на Георги Раковски са неизмерими. Раковски се издига до нивото на теоретик. Едва на 5 март 1946 г. Георги Раковски е определен за патрон на Военната академия. Защо именно Георги Раковски? Той е идеологът и стратегът на българското национално движение“, заяви Запрянов. По думите му още през 50-те години на 20 в. Военна академия започва обучението на първите докторанти. „Военна академия нито за миг не се отклонява от своята мисия, следвайки идеите на своя патрон. Военната академия разполага със солидна основа“, отбеляза Запрянов.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева допълни, че Военната академия носи с чест и достойнство името на Георги Раковски и носи заветите му. „Със своята пламенна публицистика, с личния си пример, Раковски успява да възпитава няколко поколения свои последователи. Вярвам, че и днес имаме необходимост от неговите напътствия. Вярвам, че сме способни и можем. За Министерството на културата е огромна чест да участва в тържественото отбелязване на юбилея“, каза още Амелия Гешева.