140 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков

Днес се навършват 140 години от рождението на големия български писател Йордан Йовков.

Голяма част от живота на бележития „майстор на късия разказ“ са свързани с Българската армия. Той завършва школата за запасни офицери в Княжево (1902-1904), като по време на обучението си публикува първата си творба – стихотворението „Под тежкия кръст“.

Мобилизиран е и участва в двете Балкански войни като командир на рота, в 41-ви пехотен полк.

След тях, Йовков се установява в София и работи като редактор на списание „Народна армия“, където в бр.1 публикува очерк за Балканската война – „Утрото на паметния ден“.

Писателят участва и в Първата световна война. През 1915 г. отново е мобилизиран и изпратен в град Ксанти, a година по-късно е командирован в редакцията на списание „Военни известия“. Годините, прекарани по фронтовете предопределят тематиката и персонажите в по-нататъшното му творчество.

През юни 1918 г. е ранен по време на битката край Дойран.

Името на Й. Йовков се среща по страниците на списанията „Звено“, „Съвременна мисъл“, „Народ и армия“, на вестниците „Слово“, „Демократически преглед“, „Военни известия“ и „Отечество“. Открояват се импресиите „Те победиха“ (1914), „На старата граница“ (1914), „На стража“ (1930). В прозата му няма ожесточение, нито викове на омраза.

Най-значимите си военни творби Йовков събира в излезлите през 1917 и 1918 г. два тома „Разкази“. 70 негови книги са преведени на над 25 езика, а отделни творби – на над 37 езика