XLV Конгрес на Международната комисия по военна история се провежда от 18-ти до 23-ти август в Централен военен клуб – София

Това е 4-то издание на авторитетната организация, на което Република България е домакин и се провежда под егидата на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Темата е „Нерешени проблеми след мирната конференция от 1919 г. Военни конфликти и дипломатически преговори“.
Председател на Организационния комитет е Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание” в МО, а заместник-председател – полковник от запаса проф. Димитър Минчев, председател на Българската национална комисия по военна история, която е съорганизатор на форума. В работата ѝ участва и началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов.
В конгреса участват 140 делегати от 36 държави, начело с президента на Международната комисия по военна история проф. д-р Масимо де Леонардис от Италия.
Комисията под егидата на ЮНЕСКО е най-авторитетният международен форум за сътрудничество между историците и изследователите на военната история в дух на приятелство между народите, се посочва в приветствието на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, прочетено от неговия съветник по сигурност и отбрана полковник от запаса Илия Милушев.