Традиционната среща на поколенията във Военновъздушните сили се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“

Пощенско филателно издание „70 години авиобаза Граф Игнатиево“ с образите на четирима герои на бойната ни авиация беше валидирано на събитието.

В своето приветствие домакинът генерал-майор д-р Груди Ангелов посочи, че на четвъртата по ред среща са се събрали хора, посветили живота си на чистотата на родното небе.

Предпрзничната проява бе открита от командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров. Той припомни, че 2021 г. е наситена с юбилейни годишнини за формирования от ВВС, някои от които вече са закрити и изрази оптимизъм за бъдещето, имайки предвид изложбата от детски рисунки на тема „Полет“.

Генерал-майор д-р Груди Ангелов, генерал-майор Димитър Петров, главният изпълнителен директор на Български пощи Деян Дънешки и командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев валидираха марка „70 години авиобаза Граф Игнатиево“. На това филателно издание са четири марки с четири изтребители и четирима герои на бойната ни авиация: военните пилоти старши лейтенант Илия Еленски, капитан Тодор Трифонов, капитан Георги Разсолков и майор Иван Бедрозов, допринесли за усвояване на нова летателна техника за защитата на въздушото ни пространство. За тяхните подвизи разказа генерал-майор Петров. Художник на марката е Емилиян Станкев.

„Благодаря на ветераните за издигане на пресгижа на Военновъздушнте ни сили“ се посочва в подравителния адрес от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили генерал-майор от запаса д-р Румен Радев. Приветствието прочете съветникът на държавния глава по сигурност и отбрана военният пилот полковник от запаса Илия Милушев.

На срещата присъстваха генерали и офицери, служили десетки години във Военновъздушните ни сили.

Срещата се проведе под мотото „Подкрепа на младежкия, професионалния и научния устрем“, посветена на празника на българските Военновъздушни сили – 16 октомври, 105-та годишнина на изтребителната авиация и 62 години от създаването на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“ в Академията.

Организатори на проявата са Военна академия „Г. С. Раковски“, Командване на ВВС и фондация „Български военновъздушни сили“.

С благодарност на Спирдон Спирдонов!