Среща на поколенията във ВВС се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“

Среща на поколенията във ВВС се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“. Тя бе посветена на предстоящия празник на ВВС – 16 октомври, 60 години от създаването на катедра „ВВС и ПВО“ в Академията и 15 години членство на България в НАТО. Организатори бяха Командването на ВВС, фондация „Български ВВС“ и Военна академия „Г. С. Раковски“.
Действащи и от запаса генерали и офицери, както и десетки ученици и студенти, бяха поздравени от председателя на Комисията по отбрана ген. о.з. Константин Попов, командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков и председателя на фондация „Български ВВС“ бригаден генерал от запаса Спас Спасов.
„Различните поколения във ВВС сме единни в това, в което вярваме. Вярваме, че заедно можем да направим нещо добро и за авиацията, и за защитата на Родината…“, посочи в приветствието си председателят на Комисията по отбрана ген. о.з. Константин Попов. Той поздрави всички по повод успешните усилия за възстановяване на ВВВУ „Г. Бенковски“ и подчерта значимостта на подписания договор със САЩ за придобиване на нови изтребители Ф-16.
„Първопроходците в нашето въздухоплаване ни завещаха в мирно и във военно време да пазим въздушния суверенитет на Родината. Този завет стана верую на всички поколения във военната авиация, зенитно-ракетните и радиотехническите войски, свързочните и логистичните специалисти. Мой основен приоритет, като командир, е изграждането и развитието на съвременни, технологични и модерни ВВС, за което работим заедно. Първата ни задача е да съхраним хората и да привлечем нови, за да осигурим приемственост.“, каза в словото си командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.“
Бригаден генерал от запаса Спас Спасов, председател на фондация „Български ВВС“, прочете поздравителен адрес от генерал-майор от запаса Иван Парапунов, бивш ръководител на организацията. От името на най-младото поколение говори старши лейтенант Николай Байчев, пилот на Бел-206 от авиобаза Крумово. Той благодари на всички, които са дали живота си за развитието на ВВС и обеща да продължи тяхното дело.
Бригаден генерал от запаса Спасов връчи сертификати и плакети във връзка с успешно поразените мишени на тазгодишните зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла“. С тях бяха удостоени генерал-майор Цанко Стойков, командирът на Първа зенитно-ракетна база полковник Валери Ценов и командирът на 6-и зенитно-ракетен дивизион подполковник Светослав Василев. За заслуги към ВВС плакети на фондацията получиха генералите от запаса Константин Попов, Михо Михов и Стефан Попов, както и Боянка Кънева от РУО в София.
Полковник от запаса проф.д.н. Димитър Недялков представи най-новата си книга „Въздушният компонент на Царство България през Първата световна война“.
В срещата, освен действащи и запасни генерали и офицери, участваха десетки ученици и студенти.

(с любезното съдействие на Спирдон Спирдонов)