Военна академия „Г. С. Раковски” откри учебната 2023-2024 година

На 4-ти септември във Военна академия „Г. С. Раковски” бе открита новата академична и научно-изследователска 2023-2024 година.

На официалната церемония по откриването присъстваха министърът на отбраната Тодор Тагарев, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, генерали и офицери, представители на политическото и военно ръководство на МО, посланици и военни аташета акредитирани в Република България, ректори на висши училища и партньори на Академията.

Тържественото откриване започна с отслужена света литургия и водосвет, които бяха възглавени от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп – първи викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.

След приемането на строя, официалните гости присъстваха на откриването на два нови кабинета във Военната Алма матер.

След това в зала „Тържествена” началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” приветства гостите и произнесе  слово, по случай откриването на новата учебна година.

Приветствия поднесоха министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков, който откри новата академична 2023-2024 година за всички висши учебни училища в Република България.

От името на Българската академия на науките, заместник-председателят, член-кореспондент, доктор на биологическите науки Евдокия Пашева откри новата научно-изследователска година за страната.

От името на президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, приветствие поднесе генерал-лейтенант Любчо Тодоров – съветник по военната сигурност на Президента.

По традиция, министърът на отбраната Тодор Тагарев изнесе първата академична лекция, която бе на тема „Визия за адаптиране на отбранителната политика към предизвикателствата на новата геостратегическа среда“.

Уводна академична лекция пред слушателите изнесе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, която бе на тема „Насоки за развитие на въоръжените сили на Република България в контекста на променената геостратегическа среда“.

През учебната 2023-2024 година Военната Алма матер посреща новите слушатели, които ще се обучават, както следва:

– в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Национална сигурност и отбрана” с продължителност 1 година;

– в магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, по шест специализации в редовна форма на обучение с продължителност 1 година и по три специализации в задочна форма на обучение с продължителност 2 години.

Тази година сред обучаемите и в двете специалности има офицери от Република Северна Македония.