Ден за високопоставени гости и медии на многонационалното командно-щабно учение „VIKING 22“

Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев участваха днес, 5 април, в деня за високопоставени гости и медии на учението „VIKING 22”, което се провежда във Военна академия „Г. С. Раковски“. Сред гостите бяха и извънредният и пълномощен посланик на Кралство Швеция Н. Пр. Катарина Рагнитт, военните аташета на Швеция и САЩ, представители на участващите организации. След като началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства гостите с „Добре дошли“, присъстващите бяха запознати с целите, основните задачи, участниците, както и със ситуациите, които се отработват по време на многонационалното разпределено компютърно подпомагано командно-щабно учение „VIKING 22“. Всички те разгледаха изнесения център за ръководство и контрол на учението, както и Учебния щаб на многонационалната бригада на НАТО, сформиран от преподаватели и слушатели от Военната академия, усилен с личен състав от България, САЩ и Швеция. Заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов даде висока оценка на участниците в учението, които демонстрираха отлична подготовка и взаимодействие.


Ученията от поредицата „VIKING” се планират и провеждат от 1999 г. под ръководството на въоръжените сили на Кралство Швеция. През годините ООН, НАТО и Европейският съюз са увеличили своето участие в учението, превръщайки „VIKING” в една от най-сложните платформи за обучение на щабове и организации в преодоляване на международни кризи. Министерството на отбраната на Република България за четвърти път е домакин на разпределено място за дистанционно провеждане на учението.
Международното компютърно подпомагано командно-щабно учение “VIKING 22” е организирано от шведските въоръжени сили в стратегическо партньорство със САЩ. В провеждането му са включени над 2500 участници.
След като беше домакин на провеждането на ученията „VIKING 14“ и „VIKING 18“, Военна академия „Г. С. Раковски“ за трети път домакинства едно от най-големите международни учения „VIKING 22“. В учението участват и представители на Българския червен кръст, Представителството на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България, Представителството на Детския фонд на ООН (UNICEF) в България, Международната организация по миграция и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.
По време на учението се отработват комплексни кризисни ситуации, близки до реалността, с участието на военни и цивилни представители на различни организации и институции. Целта е да бъдат повишени уменията на представители на цивилни и военни структури за взаимодействие и сътрудничество при кризи. Многообразието от различни професионални организационни култури, съчетано с притежавания опит в широк кръг от дейности, придава на учението допълнителна стойност по отношение на подготовката и осигурява възможност за обучение в различни области.