Среща по повод 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски във Военна академия „Г. С. Раковски“

В навечерието на 150-тата годишнина от гибелта на Васил Левски Военна академия „Г. С. Раковски“ беше домакин на среща, посветена на живота и делото на Апостола.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства с добре дошли кмета на София Йорданка Фандъкова, членовете на Инициативния комитет и гостите пред паметника на Левски в парка на Академията.

Отец Йордан Божилов – ефимерий на храм „Свети Архангели“ при Военна академия, отслужи заупокойно богослужение за Йеродякон Игнатий, след което бяха положени цветя в знак на почит и признателност към подвига на великия патриот на България.

„С изграждането на паметник на Апостола в парка на Академията се допълва културно-историческия облик на това място, което е свързано с традициите на българската войска. В миналото в „Княжевската градина” са се провеждали тържества и чествания, свързани с воинските празници, традиции и ритуали. Този паметник напомня за гения, патриотизма и високите добродетели на Васил Левски и е символ на неговата саможертва за Свободата на България. Изграден в края на „Алеята на началниците на Военното училище”, той подчертава духовната приемственост на посланията, завещани от Апостола към поколенията военачалници и преподаватели, възпитавали и продължаващи да възпитават офицерите във Военното училище и Военната академия. Академията е мястото, в което най-добре се вижда, че заветите на Апостола не са забравени. Левски и Раковски като съратници и съмишленици отново имат един общ дом“ – каза в словото си генерал-майор Тодор Дочев. Той връчи юбилеен знак „110 години ВА – традиция, качество, престиж“ на кмета на София за ползотворното сътрудничество между Столична община и Академията.

Госпожа Фандъкова връчи грамоти на хора, допринесли за съграждането на паметника на Апостола на свободата в парка на Военната академия. „Паметникът е символ на приемственост на заветите на Левски към младите хора и възпитаниците на Висшето училище“ – каза кметът Фандъкова. Тя благодари на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на всички военно-патриотичните организации и родолюбиви българи, които с труда и всеотдайността си допринесоха да се реализира тази благородна инициатива.


Фотограф: Вилхелм ЙОЦОВ