ПОКЛОН, АПОСТОЛЕ! – с ритуал в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ бе почетена паметта на Васил Левски

В духа на Възрожденската традиция да почитаме нашите герои, по повод 185 години от рождението на Васил Левски на 18 юли 2022 г. на неговия паметник в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе ритуал по поднасяне на цветя в знак на преклонение пред подвига и саможертвата на Апостола на българската свобода.

Гости на ритуала бяха председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, представители на район „Оборище“ и членовете на Инициативния комитет за изграждане на паметника. Всички те почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски в деня на неговото рождение. Поднесени бяха цветя от държавни институции и признателни граждани. 

Преди 185 години от Карлово започва земния път на Васил Иванов Кунчев, за да стигне до „най-прекият път към безсмъртието” и да нарича гибелта си за Отечеството „От Бога венец” така започна словото си началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев и завърши с думите: „Левски ни олицетворява нас българите  такива, каквито искаме да бъдем. Да пазим жив този възрожденски плам, за да спечели цял народ! Левски е хоризонт, към който трябва да се стремим с надежда и упование за успех. Помним го и ще го помним, почитаме го и ще го почитаме, обичаме го и ще го обичаме. Поклон, дълбок поклон пред делото на Апостола на българската свобода. Да живее и крепне България!“.

Архитект д-р Венцислав Йочколовски – ръководител на колектива, създал техническата документация и работните проекти на мемориалния комплекс, представи информация за идеята за изграждане на паметника и неговата символика. „Този паметник напомня за гения и нравствените добродетели на Васил Левски и е символ на неговата саможертва за Свободата на България. Изграден на това място, в края на „Алеята на началниците на Военното училище”, той подчертава духовната приемственост на посланията, завещани от Апостола към поколенията военачалници, които възпитават офицерите във Военното училище и Военната академия.“ каза той.

Доцент доктор Стоян Николов от Институт „Перспективни изследвания за отбраната“ предостави информация за малко известни и непознати факти за Апостола на българската свобода. „Българската войска и местната общественост в Карлово запазват част от българското историческо наследство в лицето на родната къща на Левски, за да ни посреща в наши дни като Национален музей ,,Васил Левски“ и да ни напомня за Апостола такъв, какъвто е останал в паметта на народа – величав и самопожертвователен.“ сподели той.

Трудно може да се обхване необятната личност на Васил Левски, въплътила в себе си всички онези сили и енергии, които бликат от вековната българска история. Всичко, което бихме искали да кажем за него вече е казано, повторено и преповторено. И все пак всяка година съдържа нещо ново: ново е времето, в което отново се вглеждаме в житието и делото на този българин.

Васил Левски е едно цяло явление в българската история. Но той не е замръзнал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците. Левски вдъхновява и днес. Неговият безпримерен подвиг и саможертвата му за Отечеството му определят пътя към безсмъртието, а неговото име остава записано със златни букви в пантеона на българските герои.

Слово на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев пред паметника на Апостола на свободата в парка – по случай 185 години от неговото рождение!

Слово на историка д-р Стоян Николов, доцент в ИПИО при Военна академия „Г. С. Раковски“ относно малкоизвестни факти за живота и делото на Васил Левски!