Военна академия „Г. С. Раковски“ беше домакин на събитие, посветено на българо-черногорските отношения

В навечерието на 22 септември – Деня на Независимостта на България, във Военна академия се проведе събитие на тема „Велики черногорци с принос за развитието на България“. Мероприятието се осъществи в сътрудничество с Посолството на Черна гора в Република България. 

На събитието присъстваха г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България, министри и посланици на държави – членки на НАТО и Европейския съюз, генерали, офицери и сержанти, председатели и представители на военно-патриотични организации, студенти и гости .

Сред целите на мероприятието беше поставяне на акцент върху историческите предпоставки и настоящите връзки, изграждащи мост към бъдещото развитие на двустранните отношения между двете държави. 

По време на събитието бяха представени документален филм на тема “Renewal of the Montenegrin Kingdom 1910” и видео лекция на проф. Драган Перович на тема: „Велики черногорци с принос за развитието на България“.

Проследявайки уникалните исторически връзки на българи и черногорци от XII век до наши дни, началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев припомни, че Черна гора поздравява България за обявяването на Независимостта ѝ още на 23.09.1908 г., а близо 100 години по-късно България е сред първите, признала нейната независимост след проведения референдум през 2006 г.

Временно управляващият Посолството на Черна гора в Република България г-жа Йелена Филипович-Стоянов благодари на генерал-майор Дочев и неговия екип за гостоприемството и приноса на Военна академия в развитието и укрепването на двустранните отношения и сподели, че се надява това сътрудничество да се развива и занапред. Тя изказа признателност и за подкрепата, която България оказва за европейската интеграция на нейната страна.

В отправеното приветствие вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова изрази задоволството си от провеждането от подобни събития, като подчерта, че България ще продължава да подкрепя Черна гора в преговорния ѝ процес за членство в ЕС. Тя изрази увереността си, че две страни с толкова богата обща история, ще имат и общо бъдеще.

На събитието присъстваха и представители на черногорската общност в България, както и гости от Черна гора.

Директорът на Държавна агенция „Архиви“ на Черна гора господин Данило Мрвалевич откри документална изложба, посветена на „Консулските представителства на Черна гора 1880-1914 година“, като сподели, че за събирането на архивните материали е осъществено сътрудничество с български институции.

 В духа на партньорството между Военна академия и Посолството на Черна гора, генерал-майор Дочев връчи на г-жа Филипович-Стоянов плакет-реплика на сабята на Георги Раковски, книга и снимка от архивите на Академията, изобразяваща юнкери от Черна гора, обучавани в България в началото на XX в. във Военното училище в София.