Urban Green Conference 2022 във Военна академия „Г. С. РАКОВСКИ“

На 7 юни 2022 г. във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе конференцията URBAN GREEN 2022, организирана от Столична община и фондация „Конрад Аденауер – България“ в партньорство с EIT Climate-KIC Hub Bulgaria, в която взеха участие Н. Пр. Флоранс Рубин, посланик на Франция, Йорданка Фандъкова, кмет на София, Торстен Гайслер, директор на Фондация „Конрад Аденауер“ за България, кмета на Подгорица Иван Вукович и заместник-кмета на Сараево Аня Маргетик.

Участниците в научния форум бяха поздравени от началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев, който се обърна към тях с думите: „За нас е привилегия и радост, че избрахте точното място и точното време къде да се проведе тази толкова важна конференция за бъдещето на София, за бъдещето на нашето общество и за бъдещето на Европа като едно голямо семейство. Искам в първите си думи да кажа, че само преди седмица в партньорство с Френското посолство и Фондация „Конрад Аденауер“ ние проведохме международната конференция „Стратегически компас“, която по същество разглежда най-новия документ по отношение на политиката за сигурност и отбрана в рамките на Европейския съюз. Но днешната конференция е също толкова важна, колкото и тази, която проведохме предната седмица, защото на базата на дискусиите и докладите по същество ще се формира политиката, която Столична община провежда толкова успешно.“ Генерал-майор Дочев завърши приветствието с думите: „Моята мечта е София да бъде зелена столица не за определен период, не за определена година, а за десетилетия една от зелените столици на Европа. Пожелавам на всички участници в конференцията, на всички чуждестранни гости да останат удовлетворениеот това, че присъстват на това важно събитие в сърцето на столицата. И от друга страна – резултатите, които ще произтекат от конференцията да трасират нашите пътища, за да стане столицата на България още по-зелена и по-чиста.“

По думите на кмета Фандъкова София устойчиво подобрява качеството на въздуха, работи се по редица проекти за залесяване, развитие на зелени градски пространства, разширяване на велосипедни и пешеходни връзки, реализиране на инициативи за по-зелен град. „Работата ни с останалите Балкански столици също беше оценена, защото за въздуха и екологията няма граници, – подчерта още столичният кмет. – Настоящата конференция е също усилие във връзка с кандидатурата на София за „Зелена столица на Европа“ и в защита на нашата съвместна работа за подобряване на екологията.“. „Една голяма част от моите усилия в последните години енасочена към подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Вече имаме първите трайно добри резултати, които показват, че се движим в правилна посока и усилията ни имат ефект“ – акцентира г-жа Фандъков.

Торстен Гайслер, директор на Фондация „Конрад Аденауер“ за България заяви: „Живея в София от 6 години и мога да кажа, че през тези години София се превърна в един по-жизнен и динамичен град и икономически по-успешен такъв. София стана и по-зелен и чист град и в този смисъл и по-устойчив. И това не е случайно, а се дължи на виждането и на успешното преследване на всички цели, заложени от Столична община“.

Н. Пр. Флоранс Рубин, посланик на Франция отбеляза, че: „Повечето от трансформациите на градовете се осъществяват от градските управи. Когато демократизираме управлението и дадем подкрепа чрез общинските бюджети, виждаме, че хората започват да мислят повече за озеленяването. Зелените градове са демократични и демократичните градове са зелени.“

Ролята на градската зеленина е многостранна, но често подценявана и бихме искали да очертаем нейното значение и роля в живота на градовете. Градските зелени пространства осигуряват достъп до възможности за отдих, увеличават стойността на имотите, стимулират местните икономики, подобряват безопасността и смекчават оттичането на дъждовните води и други заплахи за околната среда. Парковете вече са признати като мощни инструменти за градските общности и местните икономики, за да помогнат за стимулиране на по-жизнени и устойчиви градове.

За да подчертаят значението на градската зеленина, Столична община, Фондация „Конрад Аденауер – България“ и Регионалният хъб на Climate-KIC за България обединиха усилията си за провеждането на конференцията URBAN GREEN 2022. Повече за събитието може да откриете на http://sofiagreen.bg/, както и във facebook страницата на Зелена София, на Konrad-Adenauer-Stiftung Bulgarien и на EIT Climate-KIC Bulgaria Hub.