Военна академия „Г. С. Раковски“ открива учебната 2021-2022 година

На 1-ви септември във Военна академия „Г. С. Раковски“ ще бъде открита Новата учебна 2021-2022 година за слушатели.

На официалната церемония по откриването на учебната година са поканени Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От 08.00 часа в храм „Свети Архангели“ ще бъде отслужена Тържествена света литургия.

Церемонията по откриване на учебната година ще започне в 10.00 ч. на строевия плац на Военна академия „Г. С. Раковски“, където, след приемане строя на Академията, свещенослужители от Българската православна църква ще отслужат Тържествен водосвет за здраве и благоденствие.

След това на откритата сцена в парка на Академията по традиция министърът на отбраната и началникът на отбраната ще изнесат първите академични лекции.

Тържественият ритуал ще се проведе при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки!

През учебната 2021-2022 година Академията посреща общо 102 слушатели. От тях 89 слушатели в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ със седем специализации от професионално направление „Военно дело“, в редовна и задочна форма на обучение, към факултет „Командно-щабен“.

Във факултет „Национална сигурност и отбрана“ по специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ тази година ще се обучават 13 офицери, от които 2 обучаеми – от Република Северна Македония.