Във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе Седмият турнир по тенис на корт в памет на генерал-майор Нейко Ненов

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе Седмият турнир по тенис на корт в памет на генерал-майор Нейко Ненов. Той беше част от програмата за отбелязване на бойния празник на Сухопътните войски – 19 ноември. Турнирът бе открит от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев заедно с командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев, съпругата и сина на генерал Ненов, както и една от най-добрите български тенисистки Сесил Каратанчева.

В турнира взеха участие над 40 участници разделени в 12 отбора – „радост от новата среща на старите приятели, нови запознанства, люти битки по кортовете – както само Нейко го правеше!“ Емоциите до такава степен завладяха играта, че главният съдия Боян Алексиев въведе в правилника отправянето на предупреждение за хвърлени ракети и ритане на топки.., „но това не попречи на противниците братски да се прегърнат след мача!“

Нямаше как да е друго на терена – след прекрасните слова при откриването на турнира от генерал-лейтенант Илиев, след пламенната реч на генерал-майор Дочев, нескритото вълнение в речта на Сесил Каратанчева и изказаната благодарност към всички от сина на генерал Ненов – Станимир Ненов!

Крайното класиране е, както следва:

  • 1-во място – Сухопътни войски
  • 2-ро място – Командване логистична поддръжка
  • 3-то място – Военноморски сили

Честито на победителите и нека следват светлия пример на Човека и офицера генерал-майор Нейко Ненов!

Генерал-майор Нейко Ненов е роден на 18 ноември 1961 г. в с. Трънково, област Ямбол. Произведен е в първо офицерско звание през 1985 г. след завършване на ВНВУ „Васил Левски” – Велико Търново. В продължение на 29 години военна служба, генерал Ненов последователно преминава през всички командни длъжности от командир на взвод, през началник на щаба, Командир на Сухопътните войски, до заместник-началник на отбраната. Бил е и в международни командвания на територията на Румъния, Турция, Афганистан и Полша.

За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната на Република България с наградни знаци „За вярна служба под знамената” – III и II степен, и с награден знак „За принос към Министерството на отбраната”; от началника на отбраната – с хладно оръжие и др.

Освен ценен професионален опит, за своята отлична служба в Съвместни многонационални щабове, генерал-майор Нейко Ненов получава международно признание под формата на редица медали и отличия, сред които: „Златен ешелон”, връчен от министъра на отбраната на Франция, „Златен медал на Въоръжените сили на Полша”, връчен от министъра на отбраната на Полша, както и от военните ръководители на държавите Румъния, Германия, Франция, Полша и Албания. Генeрал-майор Нейко Ненов ще бъде запомнен като един истински командир, умеещ да мотивира подчинените си с личен пример, харизма и интелект, достойни за преклонение.