Тържествена церемония за връчване дипломите на слушателите-випускници от Випуск „Васил Левски“ – 2023

На 31 юли 2023 г. от 10:00 ч. в зала „Тържествена“ на Академията се проведе тържествен акт по случай връчване дипломите на слушателите – випускници от Випуск „Васил Левски” – 2023 от магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ (СРОВС) и от магистърска специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво“ (ОУВФОН).

Дипломи и назначения на длъжности на стратегическо и оперативно ниво получиха 10 офицери от специалност СРОВС на факултет „Национална сигурност и отбрана“, както и 23 офицери от различните специализации на специалност ОУВФОН от професионално направление „Военно дело“ на факултет „Командно-щабен”.

Сред завършващите има и петима военнослужещи от Република Северна Македония.

На тържествената церемония бяха връчени дипломи за придобиване на образователна и научна степен „ДОКТОР”.

Първенци на Випуск „Васил Левски“ – 2023 са:

полковник Диана Тодорова ЯНЕВА от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“;

капитан III ранг Венцислав Вълчев ВЪЛЕВ от специализация „Военноморски сили“ на специалност „Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво”.

На ритуала присъстваха Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, министърът на отбраната, началникът на отбраната, кметът на Столична община, генерали и офицери, представители на политическото и военното ръководство на МО, посланици, роднини и близки на випускниците.

„Випускът носи името на Апостола на свободата Васил Левски. През тази година отбелязваме 150 години безсмъртие на героя. Дяконът ни завеща, че всичко зависи от нас: „Всичко се състои в нашите дружни усилия, против тях не може  противостоя и най-силната стихия.“. Само в този дом на патриарха на националната революция, военната Алма-матер, Левски има едновременно паметник на Дякона и Апостола, на неговата духовна и революционна същност, най-младият паметник на Левски в София. Първата българска легия е първата школа по военно дело на Васил Левски. Според традицията прозвището Левски е дадено на Апостола не от някой друг, а от Раковски. Какво по-естествено може да се случи от събирането на тези два колоса на националната революция във Военна академия.“, каза в началото на церемонията в приветственото слово началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев. „През учебната година бяха пилотно изпробвани новите учебни планове. Новост в обучението на слушателите е въвеждането на учебни дисциплини, свързани с използване на системите за компютърно моделиране, симулации и планиране.“ Той подчерта, че Академията, като флагман на военно-образователната система, изпълнява своята мисия да подготвя високо квалифицирани кадри за Въоръжените сили и системата за национална сигурност. „Военна академия е в хармония със съвременните тенденции за развитие на висшето образование в условията на повишена конкурентност и изискванията за качеството и професионалната реализация. Вие сте готови за професионална реализация не само в структурите на Българската армия, но и за изпълнение на съюзни ангажименти в структурите на НАТО и ЕС“ каза още в приветствието си генерал-майор Тодор Дочев и призова: „Не забравяйте, че признанието за вашия труд идва и със сериозна работа. Бъдете лидери, поемайте отговорност и давайте пример. Бъдете стожер на държавността“.

Успехите и постиженията на факултетите „Национална сигурност и отбрана“ и „Командно-щабен“ бяха представени от техните декани полковник проф. д-р Георги Димов и полковник проф. д-р Емил Енев.

В словото си Президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който връчи дипломите и наградите на  първенците от специалност СРОВС и специалност ОУВФОН, открои предизвикателствата пред Въоръжените ни сили и посочи, че на фона на сложната геополитическа динамика и комплексните заплахи и рискове, отстояването на националните и колективни интереси изисква все по-отговорно поведение и по-сериозна подготовка. „Вярвам, че обучението във Военна академия „Г. С. Раковски“ ще ви помогне да се изграждате и утвърждавате като високоподготвени специалисти, можещи командири и мъдри лидери. Да продължите да повишавате оперативната съвместимост с нашите съюзници, да градите съвременни отбранителни способности за надеждна защита на Отечеството“, каза държавният глава на випускниците и изрази увереност, че те ще останат верни на призванието си – да служат предано на своя народ и Родина. Президентът се обърна и към завършващите петима военнослужещи от Република Северна Македония, като подчерта, че дипломирането им в България е част от усилията за изграждане на добросъседство, приятелство и сътрудничество между нашите страни. Той изрази благодарност към преподавателския състав и ръководството на Академията за това, че отстояват и развиват славните традиции и ги съчетават с най-новите тенденции в образователната сфера.

„Работим по прегледа на инвестиционната програма в съответствие с новите съюзни планове за възпиране и отбрана“. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в обръщението си към слушателите-випускници. Той ги поздрави и им пожела успешна реализация в редовете на Въоръжените сили.

„Вярвам, че инвестицията във Вашата подготовка е инвестиция за повишаване на отбранителните способности на Въоръжените ни сили“ – това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в приветствието си към випускниците. По думите му – успехите на нашата армия, записани със златни букви в историята на България, са били възможни най-вече благодарение на храбростта и родолюбието на нейните воини, умело ръководени от знаещи, можещи и инициативни командири.

Той поздрави с успешното завършване и военнослужещите от Република Северна Македония и също изрази признателност към ръководството и академичния състав на Военната академия за труда и усилията по предоставяне на адекватни знания във време на динамично развитие. 

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, която е почетен Доктор Хонорис Кауза на Военна академия „Г. С. Раковски“, връчи дипломите на придобилите образователна и научна степен „доктор” през учебната 2022 – 2023 г. Тя благодари за доброто сътрудничество между община София и Военната Алма матер, като изрази своята удовлетвореност от прекрасните взаимоотношения и изтъкна, че благодарение на общите усилия това „Зелено сърце на София“ е и притегателен център за културни мероприятия, отмора и спорт за столичани.


Ритуали като този оставят трайни лични спомени на участниците и допринасят за престижа на офицерската професия, повишаване интереса към военното образование и военно-патриотичното и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение.

Повече информация можете да видите и прочетете от: