На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на Свети Николай Мирликийски Чудотворец (Hикулден)

Свети Николай Чудотворец се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Св. Никола е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в построена за целта базилика, наречена на името на светеца.

В българската православна традиция светецът Николай, чието име означава „Побеждаващ“, се почита и като патрон на рибарите.

Според народно-християнския мит за подялбата на света, нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят – рибите и водните демони. На този ден се украсяват коледните елхи, а на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е пълнен шаран).

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Никол, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др.

Светъл и честит празник на всички именици!