6 май, Гергьовден – Ден на храбростта и празник на Българската армия

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СЛУШАТЕЛИ,

СТУДЕНТИ, СЛУЖИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ

НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г. С. РАКОВСКИ”,

Поздравяваме ви най-сърдечно с 6 МАЙ – ДЕН НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ  И ГОЛЕМИЯ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИК ГЕРГЬОВДЕН!

Историческата памет на всеки народ пази светъл спомена за ярки събития, дати и празници, които го зареждат с национално самочувствие, духовни сили и патриотизъм. На този ден ние почитаме светеца-воин Свети Георги Победоносец, защитник на християнската вяра, на слабите и онеправданите, яростен противник на неправдата. Той е олицетворение на изконни ценности – храброст, чест, достойнство и жертвоготовност, които са в основата на славните победи и себеотрицание на нашите предци в защита на независимостта и целостта на Родината ни.

На този ден честваме и празника на Българската армия, чийто исторически път е осеян с величие и бойна слава. Отдаваме заслуженото признание и почит на българските воини, защитавали с честта и живота си свободата на България и правото й да бъде независима държава. Всички ние сме длъжни да помним, следваме и предаваме онази любов към Отечеството, възпята от историята, и превърнала се в символ на борбата за най-святата кауза – Свободата и Независимостта. Нека сведем глави пред предците ни и засвидетелстваме почит към мъжете и жените в униформа, които са въплъщение на идеалите от миналото, останали актуални и днес.

Всички ние, военнослужещите, сме призвани да бъдем стожер на традициите и в дни като този да разпалваме пламъка на националния идеал в сърцата на всеки българин. Професионализмът и енергията, които влагаме в развитието на бойните способности на Въоръжените ни сили, са гарант за сигурността и просперитета на Родината и за нарастване на военната ни мощ.

Нека посрещнем празника с чувство на гордост, признателност и почит към бойната слава на Българската армия, към силата и твърдостта на българския щик, към желязната воля и безстрашния устрем на воините, оставили костите си по бойните полета. Нека сме обединени и градивни в името на утрешния ден, защото българският национален дух не познава поражение.

Приемете искрените ни пожелания за крепко здраве и дълъг живот, непоколебимост и решимост при отстояване на каузата за силна и боеспособна Българска армия! Продължавайте да съхранявате честта и традициите й за следващите поколения! Бъдете и занапред пример за подражание и повод за национална гордост! Пазете все така неопетнени българските бойни знамена и нека Свети Георги Победоносец винаги да бди над нас, да ни закриля и дарява с небесна благодат и професионални успехи!  

На всички, които носят името на Свети Георги и днес празнуват своя имен ден,  пожелаваме здраве и късмет, лични и професионални успехи! Носете с гордост и достойнство имената си и ги прославяйте с делата си! Ч Е С Т И Т   П Р А З Н И К !

ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА

ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г. С. РАКОВСКИ”