Четвъртата книга от поредицата „Светът за българския воин“ беше представена във Военна академия

Премиерното представяне на четвъртата книга от поредицата „Светът за българския воин“ се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“ на 20 септември 2022 г. Томът обхваща периода от Първата до Втората световна война. Автор е Димитър Димитров, който представя сведения за армията ни от чуждестранни източници, сред които германски, английски, френски и швейцарски списания. Паралелно с представянето на книгата беше открита и едноименна изложба.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев откри събитието, поздрави автора Димитър Димитров за стойностната поредица, която включва материали от западни публикации, като основното внимание е насочено към информации, появявали се в печатни издания, достъпни за широката публика. „Страниците са пропити с човекознание, съпричастност и признателност към съдбата на българския воин, отдал живота си за Отечеството. Една тема, същностна за човешката култура от древността до днес, в която авторът навлиза с увереността и познанието на личния си опит – житейски и творчески. Книгите са естествени, чужди на формализма. В тях е заложен житейски реализъм и документална истина, подкрепена с факти и доказателства.“ подчерта генерал-майор Дочев и завърши с думите: „Благодарности към Вас за благородната Ви мисия да бъдете пазител на доказателства за българската бойна слава през вековете, за делата и подвизите на нашите борци за свобода и независимост, не жалили кръвта и живота си, за да ни има днес като народ и държава. Пожелавам Ви здраве, творческо вдъхновение и успех на изданието! Продължавайте да творите и да ни давате още образци за българщина, достойнство и чест! Нека имаме повече такива родолюбиви поводи да се гордеем, че сме българи!“.

Димитър Димитров завършва Националната математическа гимназия и Софийския университет ”Св. Климент Охридски”. През 1980 г. постъпва на работа в българската секция на Би Би Си в Лондон. Там създава програмата „ИСТОРИЯ И ПОЛИТИКА“, която води до края на 2005 г. Тя е изцяло на българска тематика.

Автор е на книгата „СЪВЕТСКА БЪЛГАРИЯ“, писана по документи на Форин офис, излязла в две части; съавтор в сборника „БИ БИ СИ И БЪЛГАРИЯ“; поредиците „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН“ и „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРКАТА“. Създал е и книгата „ПРОЧЕТЕ ЛИ Й ГЪРБА“, представяща кореспонденции на гърба на пощенски картички от края на 19 век до средата на 20 век. Кореспонденциите са подредени тематично, като един от най-обширните раздели е „БОРБИ И ВОЙНИ ЗА БЪЛГАРИЯ“.

През 2002 г. г-н Димитров получава голямата награда на радиофестивала в Албена „СРЕБЪРНА ВЪЛНА” за излъчената по Би Би Си програма „СВЕТЪТ В ДЕЙСТВИЕ“. След излизането на третата книга от поредицата „СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН”, Димитър Димитров е награден от Министъра на отбраната с юбилеен медал „100 години Първа световна война”. Медалът се връчва за популяризиране на българската военна история, издирването и публикуването на материали в чуждестранния печат за подвига и героизма на Българската армия през Балканските войни и Първата световна война.