Съветът на слушателите, студентите и докторантите във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ отбелязаха празника на Военновъздушните сили

На 16-ти октомври страната ни тържествено отбеляза празника на българската авиация и Военновъздушните сили. Обучаемите във Военната Алма матер почетоха събитието и бяха част от официалната церемония по повод 111-тата годишнина от паметния полет и подвиг на поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев.

Те поднесоха венец от името на Съвета на слушателите, студентите и докторантите във Военна академия „Георги Стойков Раковски“ пред паметника на българските летци и парашутисти, до сградата на Народното събрание.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев лично поздрави слушателите и студентите и се снима с тях, като пожела успех в бъдещата им реализация.

Заедно с делегацията от Военна академия, беше и председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България, господин Даниел Парушев, който също поднесе венец на паметника. Това е показателно за добрите отношения и връзки, които Съветът на слушателите, студентите и докторантите във Военна академия „Г. С. Раковски“ има с Националното представителство.

След тържеството, пред спортната зала преди манежа на Военното на Негово Величество училище,  доц. д-р Стоян Николов – ръководител на научна секция „Военноисторически изследвания“ в института „Перспективни изследвания за отбраната“ на Военната академия изнесе кратка историческа беседа на тема ,,Зараждането на българските ВВС“.

В нея бяха очертани развитието на въздухоплавателното дело в българската войска, създаването на първите балонни и аеропланни части, биографични сведения за първите български пилоти, летци-наблюдатели и авиотехници, както и провеждането на първите бойни полети.

Отбелязани бяха приносът на българската авиация през Балканската война, както и развитието на българската авиация и противоаеропланна артилерия през войните за национално обединение.

Посочено бе, че първият създаден в България балон е подготвен и реализиран в сградата на манежа на Военното училище в навечерието на Балканската война, където са показани и останките от първия свален във въздушен двубой над България противников самолет през 1916 г.

Това събитие поставя началото и на „Клуб по военна история“ във Военна академия „Г. С. Раковски“.

Пожелаваме успешна дейност на клуба и успешна учебна година на всички обучаеми!