Накъде Стратегическият компас ще отведе Европа?

Темата на международната научна конференция, която се проведе в ЦВК, е „НАКЪДЕ СТРАТЕГИЧЕСКИЯТ КОМПАС ЩЕ ОТВЕДЕ ЕВРОПА?“. Форумът бе организиран от Военна академия „Г. С. Раковски“, Посолството на Франция в България и Фондация „Конрад Аденауер“ за България. В нея взеха участие министърът на отбраната Драгомир Заков, заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов, представители на военната и цивилната експертиза от страната и чужбина.
Форумът бе открит от началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев. „Стратегическият компас се основава на общ анализ на заплахите и уязвимостите, пред които европейците са изправени колективно и следва да бъдат разработени по-добри инструменти за защита“, подчерта началникът на Военна академия. Първата зона, в която трябва да постигнем напредък, каза още той, е способността ни да действаме решително.
След него думата бе предоставена на посланика на Франция в България Н. Пр. Флоранс Робин и директора на Българския офис на фондация „Конрад Аденауер“ в София г-н Торстен Гайслер.
До 2025 г. Съюзът си поставя за цел да създаде Капацитет за бързо развръщане. Ще бъдат увеличени и възможностите за провеждане на гражданските и военните мисии и операции. Руската инвазия в Украйна промени значително оценката на заплахите пред сигурността на Съюза. Това е опит за завръщане в политиката на силата в многополюсния свят. Русия е основна заплаха за европейската сигурност, а Китай е „партньор за сътрудничество, икономически конкурент и системен съперник”, каза в словото си Н. Пр. Флоранс Робин.
Г-н Торстен Гайслер подчерта, че събитието ще засегне четирите основни аспекта на Стратегическия компас: управлението на кризи, устойчивостта, развитието на способности и партньорствата. Той добави още, че стратегическият компас е нов стратегически документ на ЕС в областта на сигурността и отбраната. Наименованието е предложено по време на германското председателство на Съвета. Аналогията с традиционния компас е определянето на правилната посока, в случая посоката на развитие на политиката за сигурност и отбрана.
С приемането на Стратегическия компас, ЕС показа своята твърда воля да продължи да се развива в посока на укрепване на сигурността и отбраната и да се позиционира като глобален играч в тази област. Това подчерта в своето изказване министърът на отбраната Драгомир Заков. Стратегическият компас, отбеляза той, е така създаден, че да увеличава капацитета на държавите да действат в кризисни ситуации и да развива партньорството. Войната на Русия в Украйна, смята министърът, показва необходимостта от по-силен ЕС в областта на отбраната. Текущата криза, продължи той, ни напомни кои са основните стълбове на европейския проект – мир, просперитет и сигурност. Мирът, обаче, както става ясно през последните три месеца, не може да се приема за даденост и трябва да се работи за него.
Министър Заков акцентира върху сътрудничеството между ЕС и НАТО. Определи го като ключово, подчертавайки че Европа трябва да се възползва от възможностите на двете организации в полза на нейните граждани. Документите, които ще засилят това партньорство и ще повишат готовността за посрещане на конвенционални и неконвенционални заплахи са Стратегическата концепция на НАТО и Стратегическия компас на ЕС.
България предвижда устойчив ръст на разходите за отбрана каза заместник-министърът на отбраната Йордан Божилов. Още през 2024 г. трябва да бъдат постигнати 2 процента от БВП за отбрана. Много от проектите за модернизация са толкова комплексни и сложни, че ние нямаме достатъчен капацитет да ги реализираме, посочи още заместник-министъра.
Както стана ясно на конференцията, общата идея е, че в ера на стратегическа конкуренция, на най-разнообразни заплахи за сигурността и нарастващо напрежение по източните граници на ЕС, Съюзът трябва да запази своето единство и сътрудничеството си с НАТО, за да прогнозира по-добре и да се подготвя за рискове и предизвикателства с хоризонт до 2030 г. Става дума включително за мобилизиране на необходимите ресурси и по-нататъшно развитие на способностите на ЕС да действа по-бързо и по-решително, за да защитава европейските граждани, ценностите и интересите и да допринася за международния мир и сигурност.


Повече информация и отразяване:

https://www.kas.de/bg/web/bulgarien

https://bta.bg/bg/galleries/bulgaria/50469-324754

https://m.dnevnik.bg/…/4352361_zakov_vuzmojen_e…/

https://segabg.com/…/niderlandskite-f-35-si-trugvat…

https://utroruse.com/amp/?id=803395https://m.24chasa.bg/novini/article/11704032

https://dariknews.bg/…/zakov-evropejskata-politika-v…

https://bnr.bg/…/evropeiskata-otbrana-v-konteksta-na…

<<Предишна