169 години от рождението на Стефан Стамболов

С тържествена церемония, в центъра на София, беше отбелязана 169-ата годишнина от рождението на великия държавник Стефан Стамболов. Събитието се проведе с участието на Почетен караул и Гвардейския духов оркестър.  В церемонията взеха участие и представители на Военна академия „Г. С. Раковски“, водени от нейния началник генерал-майор Тодор Дочев.

В словото си проф. д. ик. н. Стоян Денчев – председател на Съвета на настоятелите на УниБИТ, отбеляза: „Вярвам, че всеки от нас е подробно запознат с живота и делото на „най-способния държавник, излъчен от балканските нации за целия ХІХ век“, както го определя американския историк Уил Мънро. По време на Стамболовото управление младото княжество претърпява икономически подем и България тръгва по пътя на индустриализацията и модернизацията. Икономическият възход е постигнат с три основни дейности: протекционистка политика спрямо българските производители, привличане на чужди капитали и сключване на изгодни търговски договори с европейски държави. Неговото кредо може да се определи от думите му: „И за опашката на дявола ще се хвана, ако трябва, но ще изтегля България“.

Проф. д. н. Ирена Петева, ректор на УниБИТ, прочете похвално слово от Президента Румен Радев, в което се казва: „Стефан Стамболов отстоява решително националните интереси… Почитайки един от бележитите държавни мъже на България, от дистанция на времето трябва да потърсим своя съвременен прочит на делото на Стамболов. Този прочит е особено нужен в свят на предизвикателства и изпитания, който превръща отговорното и достойно лидерство в предпоставка за благоденствието на нациите“.

Повече от 300 бяха присъстващите, които отдадоха почит пред паметника на Стамболов. Цветя и венци бяха поднесени от държавни и обществени ръководители – от Народното събрание, Президентството на Република България, Министерски съвет, Министерството на отбраната, Светия синод, Военна академия „Г. С. Раковски“, УниБИТ, експрезидента Георги Първанов, лидери на политически партии, културни дейци, студенти и много граждани.