Завърши випуск „Полковник Борис Дрангов“ 2022 – I-ва смяна на Военна академия

На 28 юли 2022 г. в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната на тържествен ритуал своите дипломи получиха 13 офицери от Випуск „Полковник Борис Дрангов” 2022 – I-ва смяна на Военна академия „Г. С. Раковски“. Офицерите-випускници са от специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“. От тях двама военнослужещи са от Република Северна Македония. Всичките офицери завършват с отличен успех. Първенец на випуска е полковник Борис Куманов, с успех – отличен 6,00.

„За нас е гордост, че за първи път випускният акт се провежда в зала „Тържествена“ на Министерството на отбраната“, посочи в словото си началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев. Той припомни, че от създаването на специалността „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили“ са обучени 228 офицери от България и 30 от Германия, Гърция, Китай и Северна Македония. Сега завършващите са от дирекции на Министерството на отбраната и Щаба на отбраната, Видовете въоръжени сили, СКСО, Инспектората на МО, военно-образователната система и Министерството на отбраната на Република Северна Македония. „Уважаеми господа бъдещи висши офицери, курсът ви на обучение завърши, но концепцията „учене през целия живот“ продължава да бъде актуална в съвременната среда за сигурност. „Обуката“ не е спирка, до която трябваше да стигнете, тя е процес, който е с нас до края на живота ни. Полковник Борис Дрангов в книгата „Помни войната“ ни завеща посланието „Който много обича, той ще съумее и много да направи. Обичаш ли, искаш; искаш ли, можеш. Обичта е всесилна“. Доскорошните обучаеми вдъхват увереност за бъдеща успешна реализация.“, подчерта генерал-майор Тодор Дочев и завърши с думите: „Уважаеми випускници, желая ви да останете в летописа на военната история и както полковник Дрангов изпраща своите възпитаници: „бъдете деятелни офицери, отлични командири и знаменити военачалници“.

Със заповед на министъра на отбраната първенецът полковник Борис Куманов бе награден с „Офицерски кортик на ВВС“, медал „Първенец“ и парична сума, а с „Бинокъл Б 8х30“ и медал „Отличник“ – капитан I ранг Ангел Вълчев, полковник Ивица Сибинович и подполковник Игорчо Стоименовски. Отличията връчи министър Драгомир Заков, който поздрави бъдещите висши офицери. Той изрази убеденост, че от тук нататък кариерата на випускниците ще бъде под знака на патрона им полковник Борис Дрангов и ще бъдат истински военни лидери. „Мислете стратегически, оставете политиката на политиците, носете с чест и достойнство името на Военна академия „Г. С. Раковски“, бяха част от неговите послания. „Програмата, която завършвате, е важен инструмент за формиране на съвременен военен опит. Този опит ще ви изгради като лидери с модерна военна и политическа култура, висококвалифицирани военни специалисти с широк кръгозор, способни да взимат стратегически решения“, подчерта министърът. Той специално отбеляза присъствието на двамата офицери от Република Северна Македония, което определи като пример какво може да бъде сътрудничеството между двете държави.

Със своя заповед началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов награди със сувенирен нож „АК-74“ – на поставка и медал „Отличник“  подполковник Антон Банков, полковник Атанас Николов, полковник Иван Йовков, полковник Йонко Сидеров, подполковник Кирил Спаневиков, подполковник Самуил Тихаров, подполковник Тодор Грибачев, полковник Тодор Даков и капитан I ранг Христо  Христов. В приветствието си адмирал Ефтимов каза: „Днес ние, военнослужещите, имаме особена роля – да бъдем едновременно пазители на националните ценности и идеали, както е било през вековете, но и да показваме, че сме гъвкави и приспособими към новия свят. Надявам се, че вие – завършващите днес, ще бъдете проводник на тази теза на отговорните длъжности, които ще заемете“. „Именно тук интелектът и вашата компетентност придобиват още по-съществено значение. Изключително важни са те за офицерите, които имат функцията да осъществят стратегическо ръководство на армията в мирно време и при въоръжени конфликти, да управляват ефикасно наличните ресурси, да работят в съюзнически щабове, да командват национални и съюзнически формирования“, посочи още началникът на отбраната, обръщайки се към офицерите.

От името на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев приветствие поднесе неговият съветник по сигурност генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Държавният глава изразява увереност, че випускниците ще следват примера на своя патрон полковник Борис Дрангов и като него ще печелят сърцата на своите подчинени, ще ги увличат с личния си пример и ще ги водят към победи.

„Ние израснахме през тази една година, придобихме полезни знания, усъвършенствахме своите умения и надградихме своите способности за анализиране на сложните условия и за отчитане на основните фактори, които формират стратегическата среда на националната сигурност и отбраната, като по този начин изградихме качества, необходими на висшия ръководен и команден състав при планирането и управлението на въоръжените сили, подчерта първенецът на випуска полковник Борис Куманов. Той благодари на ръководството на Министерството на отбраната и на Академията.

В тържествения акт  участваха близки на офицерите-випускници, заместник-министрите на отбраната, заместник-началниците на отбраната, генерали и офицери от Министерството на отбраната, Щаба на отбраната и Видовете въоръжени сили.

Ритуалът продължи в комплекс „Царски зали“ на Академията, където в тържествена обстановка генерал-майор Дочев връчи пагоните на повишените в следващо военно звание випускници в присъствието на техните роднини и близки.

Не е случайно, че този випуск носи името на бележития пълководец, педагог и сърцевед полковник Борис Дрангов. През тази година отбелязахме 150 години от неговото рождение и 105 години от героичната му гибел. Той е пламенен родолюбец, един от най-достойните български офицери, доблестен мъж, отдал целия си съзнателен живот на Отечеството.

Ритуали като този оставят трайни лични спомени на участниците и допринасят за престижа на офицерската професия, повишаване интереса към военното образование и военно-патриотичното и родолюбиво възпитание на подрастващото поколение.