Сребърен медал за Военна академия на Държавния военен шампионат по ски 2023

Представителният отбор по ски-ориентиране на Военна академия спечели сребърен медал на завършилия Държавния военен шампионат по ски 2023. При силна конкуренция от 11 отбора, преподавателите от Академията капитан I ранг доц. д-р Тодор Димитров и подполковник гл. асист. д-р Кръстьо Парасков успяха да спечелят престижното второ място в отборното класиране. Шампион стана отборът на домакините от ВВС, а трето място зае представителния тим на СКСО.

В крайното комплексно класиране на Държавното първенство представителният тим на ВА „Г. С. Раковски“ зае 4-то място от 11 отбора, непосредствено зад трите големи отбора, преминали продължителна подготовка преди шампионата. Шампион стана тимът на ВВС, втори е съставът на СКСО, а трети Сухопътни войски. Наблюдава се тенденция за значително повишаване на качеството на участниците през последните години, като част от тях са доскорошни професионални състезатели. Отборите с традиции провеждат ежегодни лагери с продължителност по един месец и значително повишават конкурентостта, като участват във всички дисциплини с максималния разрешен брой участници (3 до 4 състезатели). Отборът на Военна академия по ски–ориентиране беше единственият, който успя да разбие хегемонията на ВВС, СКСО и СВ, които заемаха неизменно първите три позиции във всичките 6 дисциплини при мъжете и жените от Държавния военен шампионат по ски 2023.

Освен сребърния медал, отборът на ВА „Г. С. Раковски“ зае 5-то място в дисциплината ски-бягане и 6-то място в дисциплината слалом при мъжете. В допълнение към добрите отборни и индивидуални резултати в ориентирането и ски бягането, за ВА бяха постигнати престижни класирания и в алпийските дисциплини. Студентката в специалност НМС Славейка Герасимова зае 8-мо място в индивидуалното класиране на слалома при жените, а ц.сл. Матей Масов зае 9-то място в слалома при мъжете.

Първият шампионат от спортният календар на МО за 2023 година се проведе в кк Боровец, като участие в него взеха над 110 състезатели от 11 отбора. Домакин на проявата беше „Центърът за специализирана подготовка на летателния състав“ на ВВС.