Европейски симпозиум за въздушен транспорт във Военна академия „Г. С. Раковски“

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ за времето от 22 до 24 юни 2022 г. се провежда тридневен Европейски симпозиум за въздушен транспорт. В него участват представители на 11 държави – членки на НАТО, 4 многонационални институции и 4 авиационни фирми.

При откриването началникът на Военна академия генерал-майор Тодор Дочев приветства участниците с „Добре дошли!“ в най-старото висше военно училище в България и акцентира на следното: „Основана през 1912 г., повече от век Академията допринася не само за изграждането на офицерския корпус, но и за утвърждаване на добрите традиции във висшето военно образование. Днес, 110 години след създаването си, Военна академия е едно от водещите национални висши училища с дългогодишен опит в обучението на военни ръководители и ръководители на структури в сферата на националната сигурност и отбрана. Сътрудничеството между Академията и българските ВВС е доказано през годините. Ние бяхме домакини на симпозиум по въздушен транспорт на тактическо ниво през 2018 г. Той беше организиран от Европейската агенция за отбрана и Европейския тактически въздушен център с подкрепата на българските ВВС. Настоящото събитие е първият по рода си европейски симпозиум за въздушен транспорт, който има за цел да отговори на предизвикателствата на въздушния транспорт на оперативно и стратегическо ниво. Горди сме да сме домакини на симпозиума, организиран от Европейската агенция по отбрана съвместно с българските ВВС. Желая успешна работа.“

По време на симпозиума гостите посетиха комплекс „Царски зали“ и разгледаха културно-историческите забележителности на Академията.


Бъдещето на въздушния транспорт предполага прилагането на новстратегически подход по отношение на гарантиране на сигурността. Изправени предпредизвикателствата на 21-ви век, залагайки в основите строги и устойчиви принципи,стабилността на сигурността трябва да се гарантира чрез правила и норми, които да бъдатпревърнати в оперативни действия. Развитието  на сектора на въздушния транспорт минава през секторана сигурността, който го прави отворен и функционално съвместим, защитен, надежден иустойчив.