Военна академия „Г. С. Раковски“ участва в „Шабла-2021-2“

Експериментални и съвместни бойни стрелби по въздушни и морски мишени на формирования за противовъздушна отбрана от Българската армия „Шабла-2021-2“ и стрелби на зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия се провеждат на зенитния полигон на Военновъздушните сили. Те са едни от най-мащабните за въоръжените сили през годината като в тях участват общо 1252 военнослужещи, от които 115 – от Въоръжените сили на Република Сърбия.
Експерименталните и съвместни бойни стрелби ще продължат до 11 септември 2021 година (с резервна дата – 12 септември). Основната цел е да се усъвършенства взаимодействието между формированията за противовъздушна отбрана от Българската армия за осигуряване на въздушния и морския суверенитет на страната, както и координацията между държавните институции в операция за контрол на въздушното пространство. От българска страна участват формирования от Военновъздушните сили, Сухопътните войски, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции и Военна академия „Г. С. Раковски“.
По време на „Шабла-2021-2“ формированията на българските Военновъздушни сили ще изпълняват планираните задачи със зенитно-ракетните комплекси С-75 „Волхов“, С-125 „Нева”, 2К12 „Куб” и с преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрела-2М“. За целите на стрелбите ще бъдат използвани също самолети Су-25 и вертолет AS 532 AL „Cougar”.
Военна академия „Г. С. Раковски“ участва в стрелбите с три безпилотни летателни апарата, интегрирани в комплекс за създаване на въздушна обстановка, който успешно имитира въздушен противник.