Военна академия „Г. С. Раковски“ отбелязва 200-годишнината на своя патрон с двудневна научна конференция с международно участие на тема: „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“

Конференцията се провежда под патронажа на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и министъра на културата Боил Банов, представени от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов и дистанционно от заместник-министъра на културата Анелия Гешева.

Домакин на конференцията е началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов.

В откриването на форума участваха заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков, заместник-командващият СКС генерал-майор Иван Лалов, военните аташета и представители на дипломатическите мисии на Руската федерация, Република Сърбия, Румъния, Виетнам и САЩ, представители на академичните среди, военни историци, кметове на общини и др.

„Приносите на Георги Раковски към борбите за възстановяване на Отечеството се неизмерими. Раковски е всепризнат български стратег и основоположник на национално освободителната борба на народа, за което създава три отделни плана… С плановете си, с конкретната организационна и публикационна дейност, с международните си контакти, с непосредственото си участие и ръководство на борбите за българската свобода Раковски се издига до нивото на теоретик на българското организирано национално-освободително движение и визионер с планове за устройството на бъдещата възстановена българска държава“ – посочи в словото си заместник-министър Запрянов.

Създадената преди 109 години Военна академия получава името „Георги Стойков Раковски“ с регентски указ от 5 март 1946 г. Оттогава Академията като институция с национален и международен престиж, с гордост носи неговото име.

„Раковски ни завеща вяра и любов към България и днес имаме необходимост от неговите напътствия“- посочи заместник-министър Гешева.

Приветствие от името на столичния кмет Йорданка Фандъкова поднесе нейният заместник доц. д-р Тодор Чобанов.

В своя доклад началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор д-р Груди Ангелов изтъкна ролята на Георги Раковски за оцеляване на българската държавност, за да може да бъде възстановена българската държава, включително неговите проекти за национална военна сила.

Работата на научния форум протича в три тематични кръга: „Георги Раковски – патриархът на българското националноосвободително движение“, „Георги Раковски – ученият и творецът“ и „Личността на Георги Раковски в международен план“. Целта е да бъде отдадено признание към паметта и подвига на великия патриот, възрожденец и основател на двете Легии, предхождащи съвременната Българска армия.