Работна визита на началника на Военна Академия „Г. С. Раковски“ в Израел

В периода от 07.09.2023 г. до 13.09.2023 г. беше осъществена работна визита на делегация, водена от началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ – генерал-майор Тодор Дочев.

По време на визитата представителите на Академията бяха приети в Българското посолство в Израел от новия посланик на Република България в Тел Авив – Н. Пр. г-жа Славена Гергова. На срещата делегацията имаше удоволствието да бъде запозната с текущата обстановка в Израел, както и с развитието на установеното партньорство между Република България и Израел.

За поредна година, благодарение на установеното международно сътрудничество и сключен договор по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз, делегацията посети Международния Институт по контратероризъм в Херцлия – Израел. Програмата включваше среща между началника на Военна Академия и проф. Боаз Ганор, президент на университета Райхман.

Представителите на Академията участваха в Двадесет и втората среща на върха за борбата с тероризма на тема: „Сигурност за утрешния ден: Засилване на усилията за борба с тероризма в един променящ се свят”.

На форума присъства изпълнителеният директор на Международния институт за борба с тероризма – ICT, полк. (рез.) Мири Ейсин, която приема поста именно от проф. Боаз Ганор. Генерал-майор Дочев отправи най-добри пожелания към полк. (рез.) Ейсин в новата й роля, като си пожелаха задълбочаване на вече изграденото сътрудничество.

По време на срещата в присъствието на д-р Ели Кармон, които е старши научен сътрудник в Международния институт за борба с тероризма (ICT) и бивш старши научен сътрудник в Института за политика и стратегия към университета Райхман в Херцлия, Израел, отговарящ и за публикационната дейност в университета. Обсъдиха се възможностите за развитие на двустранните отношения в областта на образованието, съвместните публикации, както и пътищата за общи инициативи в области от взаимен интерес (обмяна на преподаватели и студенти).