Приветствие от ръководството на Военна академия за Деня на храбростта и Празник на Българската армия

УВАЖАЕМИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ, СЛУШАТЕЛИ, СТУДЕНТИ, СЛУЖИТЕЛИ И ПРИЯТЕЛИ НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г. С. РАКОВСКИ”,

Поздравявам ви най-сърдечно с ДЕНЯ НА ХРАБРОСТТА И ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ – 6 МАЙ!
Гергьовден се отбелязва тържествено от целия народ, защото свети Георги Победоносец осветява с вярата си всички. Народът ни слави своето героично минало и тачи празниците, които изразяват неговата богата душевност!
Този ден събужда в сърцата ни чувства на гордост и преклонение пред подвига и героизма на славните българи, възстановили на картата на Европа преди 145 години древната българска държава и Българската армия.
На 6 май ние изразяваме своята признателност, преклонение и почит пред всички знайни и незнайни български воини в хилядолетната история на България, които съхраниха нейното име и запазиха заветите на воините на Аспарух. Ние, българите, сме наследници на стара цивилизация, с войнски дух и свободолюбив народ.
Не случайно този ден се нарича Ден на храбростта. В най-новата ни история княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст“ с който се удостояват само най-смелите и доблестни български мъже.
Днес, ние с гордост честваме Гергьовден, като Празник на Българската армия и дълбоко вярваме, че поколенията след нас ще пазят жив спомена за героизма на дедите ни, ще пазят заветите на предците ни и ще обичат своята Родина – майка България, така както са я обичали бащите ни, защото основен приоритет на въоръжените ни сили е защитата на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава. Историята ни учи, че когато един народ има силна и боеспособна армия има силна и просперираща държава.
Нека посрещнем празника с чувство на гордост, признателност и почит към бойната ни слава, към силата и твърдостта на българския щик, към желязната воля и безстрашния устрем на воините, оставили костите си по бойните полета и в окопите. Нека сме обединени и съзидателни в името на утрешния ден, защото българският национален дух не познава поражението.
Нека Свети Георги Победоносец винаги да бди над Вас, да Ви закриля и дарява с небесна благодат и земни дарове!
На всички, които носят името на Свети Георги и днес празнуват своя имен ден, пожелавам здраве, мир, благополучие и радост! Носете с гордост и достойнство имената си и ги прославяйте с делата си!

НАЧАЛНИК НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г. С. РАКОВСКИ”
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ТОДОР ДОЧЕВ