Приветствие на началника на Военна академия „Г. С. Раковски“ по случай 24 май

Поздравявам ви най-сърдечно с Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, който празнуваме на  24 май!

На тази дата изказваме дълбоката си признателност и почит към делото на светите братя Кирил и Методий, сътворили  славянската азбука-глаголица. На този ден всички българи се обединяваме около езика и писмеността, около вярата в силата на духовността, защото „народността не пада там, гдето знанието живей“!  На 24 май целият народ пее като един „Върви, народе възродени, към светли бъднини върви“. Тържеството на грамотността, науката и културата е тържество на цяла България! Българите сме горд народ, оцелял в тежки и мъчителни години, защото през вековете сме успели да съхраним този „език свещен на моите деди”, да съхраним нашата писменост, дух и традиции. Днес, изпълнени с национално достойнство и самочувствие, че сме дали на света едно велико откритие като кирилицата, ние можем да признаем, че сме наследници на велик народ! 24 май е повод да поздравя най-сърдечно всички Вас – учители и преподаватели, учени, просветни и културни деятели – достойни наследници на Солунските братя и на техните славни ученици, на цялата плеяда от възрожденци, оставили светла диря в новата ни история. Дълбоко преклонение пред труда на съвременните будители и просветители, и към всички, които се грижат за опазването на културно-историческото ни наследство и които възпитават и учат бъдещите строители на България! Нека носим с гордост в сърцата великото дело на първоучителите! Нека съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да гледаме към бъдещето!

Да е честит на всички Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!  

Ч Е С Т И Т   П Р А З Н И К !

НАЧАЛНИК НА ВОЕННА АКАДЕМИЯ „Г. С. РАКОВСКИ”

ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ТОДОР ДОЧЕВ

Поздравление за 24 май