За Празника на ВВС: „Среща на поколенията“ във Военна академия

Ученици, курсанти, офицери и генерали, легенди в родната ни бойна авиация, се събраха във Военна академия „Г. С. Раковски“. Те участваха в осмата по ред среща на поколенията „Подкрепа на младежкия, професионалния и научния авиационен и космически устрем“. Тя бе посветена на празника на авиацията на Българските ВВС – 16 октомври, 110 години Българска бойна авиация, 110 години Военна академия „Г. С. Раковски“ и 25 години фондация „Български ВВС“. Преди това се проведе и научна конференция „110 години знания, умения и традиции“.

„Настоящата среща дава възможност на младите поколения да почерпят от опита и мъдростта на техните предци, пречупени през призмата на днешните реалности, за да станат още по-добри и смели защитници на родното небе“, се посочва в поздравителния адрес на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, прочетен от неговия съветник полковник от запаса Илия Милушев.

Като на празник, имаше много наградени. Бригаден генерал от запаса Спас Спасов получи плакет на ВВС от генерал-майор Димитър Петров по повод 25-годишнината на фондация „Български ВВС“. Фондацията беше отличена и от генерал-майор Тодор Дочев с почетна грамота. Началникът на Академията награди още с юбилеен знак „110 години Военна академия „Г. С. Раковски“ полковник Христо Ганецовски – командир на База за командване, управление и наблюдение и полковник от запаса проф. д-р Иван Симеонов, бивш заместник-началник и началник на академията.  Като офицер, служил повече от 10 години в състава на ВВС, генерал-майор Дочев поздрави участниците в срещата със стихотворението на славния български летец, конструктор, математик и кандидат за космонавт Георги Йовчев – Йовата  „Излизаш рано сутрин“. Генерал-лейтенант от запаса Иван Бинев и полковник от запаса Иван Петков бяха наградени от бригаден генерал от запаса Спас Спасов с паметни медали.

„Тази година се навършват и 50 години откакто България е обявена за космическа държава“, припомни в словото си командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров. „Трябва“, продължи той, „всички да понесем кръста си, както го направиха нашите деди, и да положим основите на една модернизирана бойна авиация, зенитно-ракетни и другите родове войски.“  

За риска във военната авиация говори майор Георги Филипов от авиобаза „Граф Игнатиево“. На въпросите що е то щурмова авиация и защо авиобазата в Безмер е школа отговори в  презентацията си майор Радостин Люцканчев. На 110 причини да станеш военен пилот бе посветен докладът на курсантите сержант Живко Чинов и сержант Васил Дошков от ВВВУ „Георги Бенковски“. Те бяха удостоени с отличия от фондация „Български ВВС“.

В срещата се включиха още бившите началници на Генералния щаб и на отбраната военните пилоти генералите от запаса Михо Михов и Симеон Симеонов, началникът на ВВВУ „Георги Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, председателят на Българската авиационна асоциация бригаден генерал от запаса Пламен Богданов, офицери от ВВС и Академията. Музикалният поздрав бе от квартет „Армейска песен“ на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.  Проявата завърши с представяне на книги, на документален филм и изложба на авиационни модели.  Представителна група от Съюза на ветераните от войните на България и СОСЗР от гр. Раковски положи венец пред паметника на Георги Раковски – патрон на Военната академия.