ПРАЗНИК НА РАДИОТЕХНИЧЕСКИ ВОЙСКИ

За поредна година ВА „Г. С. Раковски“ има привилегията и отговорността да бъде домакин на честването на Празника на РТВ – 18 март,  който организираме съвместно с командване на ВВС.

Вече 72 години от датата 18.03.1952 г. България се гордее с използването на високо технологични, системно организирани радиолокационни комплекси за откриване на обекти във въздушното пространство. Изискванията за ранно предупреждание за удари от въздуха и своевременно привеждане на системата за ПВО в началото на четиридесете години на миналия век, налагат изграждането на ефективна системата за наблюдение на въздушното пространство.

Радиотехнически войски, съчетавайки ситуационната информираност, мобилността във въздушното пространство, ракетната мощ на основните родове войски и високото ниво на подготовка на личния състав  ВВС като най-технологичния вид въоръжени сили  е гарант за суверинитета на въздушното пространство над територията и акваторията на Република България.

Честит празник!

Тук може да видите видео от тържественото честване, което се проведе в аула „Раковски“ на Военна академия „Г. С. Раковски“.https://www.youtube.com/watch?v=GzFwHb27iqc