Посещение във Военната академия „Ген. Йонас Жемайтис“

В периода 12-16.06.2023 г. полк. доц. Петър Маринов и доц. Валентина Георгиева посетиха Военната академия „Ген. Йонас Жемайтис“ в гр. Вилнюс по програма „Еразъм+“. Това е първото посещение на български преподаватели във ВА на Литва, въпреки че сътрудничеството между двете институции започна през 2022 г. с обучението на двама курсанти от Военната академия на Литва в международния зимен семестър, организиран от нашата Алма Матер.

Полк. доц. Петър Маринов проведе занятия с курсанти по дисциплината „Противодействие на радикализацията и тероризма“, които бяха посрещната с огромен интерес.

Доц. В. Георгиева проведе работни срещи с колегите – преподаватели по английски език, като ги запозна с особеностите на обучението по английски език във Военна академия и с възможностите за сътрудничество в областта на езиковото обучение, а също така занятия с курсанти от Военната академия на Литва, по време на които те работиха по материалите от курса HELPSec.

На срещата със заместник-ректора за научната и изследователска дейност д-р Мантас Билейшис бяха обсъдени бъдещите стъпки в сътрудничеството между двете академии с обмен на преподаватели, обучение на курсанти в международния семестър „Сигурност и отбрана“, участие в щабните учения и възможностите за обучение в магистърска и докторска степен във Военна академия.