Посещение на обучаеми от Нигерия във Военна академия „Г. С. Раковски“

Делегация от обучаеми и преподаватели от Националния колеж по отбрана на Нигерия посетиха Военна академия „Г. С. Раковски“.

Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев приветства гостите, ръководени от комодор Аделеке и бригаден генерал Утсаха. Делегацията беше придружена от бригаден генерал Муазу – аташе по отбраната на Федерална република Нигерия.

На гостите беше представен брифинг за мисията, структурата, задачите и дейността на Военна академия от полк. доц. д-р Димитър Ташков – заместник-началник по учебната и научната част на Академията.

Милен Тросков – държавен експерт в Министерството на финансите изнесе лекция на тема: „Макроикономическото развитие на България“, а Павлин Русанов – държавен експерт в Министерството на отбраната представи доклад относно управлението на отбранителните ресурси в МО.

Делегацията посети комплекс „Царски зали“ и се запозна с историята на Академията представена от главен асистент д-р Боян Жеков от научна секция „Военноисторически изследвания“ на Институт „Перспективни изследвания за отбраната“.

 От своя страна комодор Аделеке благодари за доброто посрещане и вписа своите впечатления в Почетната книга на Академията. Последва размяна на протоколни подаръци и обща снимка за спомен.

Визити като настоящата са крачка към насърчаване на взаимното разбирателство, сътрудничеството и оперативната съвместимост между държавите, армиите и военно-образователните институции на Федерална република Нигерия и Република България.