Положителните промени в любимото ни висше училище!

Уважаеми колеги, възпитаници и приятели на Военна академия „Г. С. Раковски“,

Днес представяме поредния реализиран значим проект:

Полковник Борис Дрангов се завърна във Военна академия

На 2-ри март 2018 г. в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ се проведе тържествен ритуал по откриване и освещаване на първия в столицата паметник на полковник Борис Дрангов .

На тържествения ритуал присъстваха президентът на Република България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, вицепремиера Валери Симеонов, депутати, роднините на полковник Дрангов – отец Борис Дрангов и Райна Дрангова, кметове на общини в България, представители на академичните и научните среди, ученици и гости.

Паметникът бе осветен от Тивериополски епископ Тихон.

В словото си началникът на Военна академия и председател на Инициативния комитет за изграждането на паметника на полковник Борис Дрангов генерал-майор Груди Ангелов се обърна към присъстващите с думите: „Щастлив съм да ви приветствам с добре дошли в парка на Военна академия, защото днес е паметен ден! Един герой на майка България, макар и символично, се завръща там, откъдето е започнал своя поход към величието и вечността!”.

Полковник Дрангов е един от най-достойните и обичани български офицери – „възторжен идеалист, смел до безумство, влюбен в България до фанатизъм, честен до самопожертване. Командир като малцина други, останал завинаги в сърцата на своите подчинени, които до своя сетен дъх с гордост са споделяли: „Аз служих при Дрангов” – подчерта генерал Ангелов.

В речта си президентът на Република България Румен Радев определи великия пълководец като еталон на родолюбие, храброст, мъжество и висок морал.

„Завеща ни и пламенни нравствени напътствия. Той вдъхновяваше своите войници, казвайки им „ в смъртта няма нищо страшно. Сладко е да се мре за България.”