За образа на героя полковник Борис Дрангов

Кметът на столичния район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев отказа категорично да бъде заличен образът на родения в Скопие герой – полковник Борис Дрангов, от подлеза към градинката на КАТ!

Във връзка с германското председателство на ЕС, посолството на федералната република предложи един подлез в район “Изгрев”, да бъде обновен и изрисуван с графити на общоевропейска тематика, за тяхна сметка.

За съжаление, творците прецениха, че образът на командира на 5-ти Македонски полк и педагога от Военното училище, който е изобразен на една от стените на избрания за реновиране подлез до бензиностанция “Петрол” в ж.к.”Дианабад”, не съответства на европейската идея и съвременното разбиране за глобализъм.

Кметът категорично се противопостави на идеята им полковникът да бъде заличен: “Преди да сме европейци, трябва да бъдем българи. България е една от най-старите европейски държави, никога не трябва да го забравяме. Можем да се гордеем с нашите герои, държавност, култура и постижения. Считам, че предложението да се заличи образът на полк. Дрангов е скандално, антибългарско и недопустимо. Като кмет на района, няма да допусна такова поругаване на българската памет. Европа е Европа, ние сме част от нея, но България е над всичко! По-добре е да нямаме “европейски” изрисуван подлез, отколкото да замажем с боя човека, дал живота си в битката при завоя на река Черна, за свободата и обединението на Родината“.

„Ще предложа друг обект в “Изгрев”, който да бъде изрисуван. Ако идеята не се приеме, така да бъде… Оценявам високо и положително идеята на Германия, да отбележи по този начин новото председателство на ЕС, но апелирам за внимателен подбор на изпълнителите на проекта. Нека бъде запазен добрият тон на приятелството и сътрудничеството, както до този момент. Вярвам, че това е едно недоразумение, в което посолството не участва” коментира още д-р Делян Георгиев, кмет на район “Изгрев”.