Среща на поколенията във Военновъздушните сили се проведе във Военна академия „Г. С. Раковски“ днес

Тя бе посветена на предстоящия празник на ВВС – 16 октомври и 61-та годишнина от създаването на катедра „Военновъздушни сили и противовъздушна отбрана“.

Организатори са Военна академия „Г. С. Раковски“, Командването на ВВС и фондация „Български ВВС“.

„Мечтайте, мечтайте и да летите“- каза командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, обръщайки се към младата част от аудиторията. А тя бе, включително и от членовете на клуб „Авиация“ в 9-та Френска езикова гимназия “Алфонс Дьо Ламартин”. „Искайте да направите, а не да притежавате нещо!“ бе другият съвет на военния пилот, който от понеделник пое голямата отговорност да командва ВВС в период на много сериозни задачи. Не си представях, че ще е толкова трудно, но не е и нерешимо, сподели той, пред плеядата негови командири, които десетки години пазиха чисто българското небе. Сред тях бяха генералите от запаса Стефан Петров, Васил Димитров, Димитър Цветков, Васил Върбанов, Спас Спасов, Константин Попов и др.

Срещата уважиха още бившият командир на авиобаза Граф Игнатиево, сега заместник-командващ на СКС генерал-майор Иван Лалов и съветникът на Президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров. Като домакин приветствие поднесе генерал-майор д-р Груди Ангелов, Началник на Военна академия „Г. С. Раковски“.

Срещата на поколенията бе под девиза „Подкрепа на младежкия, професионалния и научния авиационен и космически устрем“. Поздравления имаше още от председателя на Българската авиационна асоциация бригаден генерал от запаса Стефан Петров и председателя на СОР „Атлантик“ полковник от запаса Вилис Цуров.

Бригаден генерал от запаса Спас Спасов връчи плакети на Фондация „Български Военновъздушни сили“ на НВИМ, Музея на авиацията в Пловдив, Българската авиационна асоциация, клуб „Авиация“ в 9-та Френска езикова гимназия и Сдружение „Модел клуб-Пловдив“. Отличието за Българското астронавтическо дружество в Пловдив получи последният главен инженер на авиацията полковник от запаса Светлозар Асенов.

(с любезното съдействие на Спирдон Спирдонов)