Военна академия „Г. С. Раковски“ организира поход, посветен на Васил Левски и наречен в негова памет „По пътя на безсмъртието“

Походът се проведе в Арабаконашкия край. Още в началото участниците положиха цветя на мемориалния комплекс „Васил Левски“, който се намира на подбалканския път, в непосредствена близост до прохода „Гълъбец“ срещу село Буново. Там Левски създава един от последните си революционни комитети. Генерал-майор Тодор Дочев – началник на Военна академия „Г. С. Раковски“, който водеше похода, разказа защо е избран този маршрут: „Този поход е успоредно на кервана, който е водил Левски от Търново към София.

Горският район припокрива пътеките, които и тогава са се виели край Арабаконашкия проход. Паметникът край Буново символизира революционната дейност на Левски, която след неговата кончина остава недовършена. Неговата самопожертвователна дейност е посветена на българския народ“.

Полковник о. з.  доц. д-р Станчо Станчев разказа накратко за родолюбивото дело на Апостола, за комитетите, които той създава, и париотично насторените българи, които се увличат от идеите на Левски за освобождение на поробения ни народ.

Походът, в който взеха участие военнослужещи и цивилни служители от Академията, е свързан с почитане паметта на Васил Левски и по повод 150-тата годишнина от кончината му, белязала този период като „ГОДИНИ НА БЕЗСМЪРТИЕ ЗА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА“.