Почитане паметта на жертвите на Холокоста и отбелязване 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи

    На 9 март 2023 г. в двора на 134-то у-ще „Димчо Дебелянов“ ORT SCHOOL се проведе събитие, с което се отбеляза 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи по времето на Втората световна война и Холокоста. България успява да спаси своите граждани евреи от депортиране в концлагерите, благодарение на волята и усилията на много хора – политици, духовници, интелектуалци, общественици и граждани. В двора на 134-то училище е изграден единствения по рода си мемориал „Стена на българските праведници на света“, осъществен благодарение на г-н Роман Стоянов, като паметникът е посветен на двадесетината знатни българи, удостоени със званието „Праведници на света“ от Центъра за изучаване на Холокоста „Яд Вашем”.

    Събитието бе почетено от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Българоеврейския културен институт Роман Стоянов и много граждани.

    „Отбелязването на подобни годишнини е израз на преклонение и признателност към хората с големи сърца, които, ръководени от чувство на солидарност, човечност, състрадателност, доброта и смелост, спасяват близо 50 000 евреи от българските земи по времето на Втората световна война и Холокоста“ е отбелязано във възпоменателния адрес, който полковник д-р Ивайло Игнатов връчи от името на Военна академия „Г. С. Раковски“, заедно с положените цветя на мемориала.