Първенецът на „Випуск 2023“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ получи икона на Свети Георги Победоносец

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев присъства на тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите – випускници и дипломирането на абсолвентите от „Випуск 2023“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ в град Варна.

Шестима курсанти от специализация „Корабоводене за ВМС“, шестима от специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и осем от специализация „Корабни машини и механизми за ВМС“ завършиха през тази година, като шестима от тях са с отличен успех.

Първенец на випуска е Лилия Костадинова от специализация „Корабоводене“, която получи своите офицерски пагони от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Ето какво сподели тя: „Сама избрах да служа в Хидрографската служба. Родена съм в Тутракан, но израснах в Силистра, където завърших езикова гимназия. Смятам, че всеки трябва да премине през военно обучение, дори само за няколко месеца. Във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ намерих много приятели и се надявам да останат такива“. 

Началникът на Военната Алма матер генерал-майор Тодор Дочев подари икона с образа на Свети Георги Победоносец на първенеца на випуска, така както връчи икони с образа на Светеца и на другите първенци на випуските, на Националния военен университет „Васил Левски“ и на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“.

В поздравителния си адрес генерал-майор Дочев се обърна към курсантите с думите: „В този тържествен ден вие получавате своите пагони и встъпвате в редовете на Българските военноморски сили. От вас се очаква да приложите на практика придобитите теоретични знания и компетентности, да доусъвършенствате практическите умения и постигнатите успехи и да се реализирате като професионалисти, способни да гарантират морския суверенитет и сигурността на Република България“.