Отбелязваме тридесетата годишнина от началото на Програмата за партньорство между Министерството на отбраната на Република България и Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ

„Двустранното сътрудничество в областта на подготовката и ученията е ключов фактор за изграждането на способности, боеготовност и оперативна съвместимост“. Това заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков при откриването на двустранната конференция по подготовката между Въоръжените сили на Република България и Националната гвардия на щата Тенеси във Военна академия „Г. С. Раковски“. Събитието се организира от Щаба на отбраната по случай тридесетата годишнина от началото на Програмата за партньорство между Министерството на отбраната на Република България и Националната гвардия на щата Тенеси, САЩ.     

Генерал-лейтенант Стойков посочи, че е впечатляващ броят на провежданите над 60 мероприятия годишно, по-голямата част от които са инициирани чрез Програмата за военно сътрудничество между САЩ и България.

За участие в конференцията у нас пристигна генерал-адютантът на щата Тенеси бригаден генерал Уорнър Рос, ръководители и главни сержанти на сухопътния и военновъздушния компонент, командири на бригади и авиобази от Националната гвардия на щата Тенеси. Участие в събитието взеха ръководители и представители на всички взаимодействащи структури от двете страни, сред които командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски, генерали и офицери от Българската армия и Министерството на отбраната.

Сред основните цели на форума бяха преглед на планираните учения за следващата година, координация при провеждането на подготовка по двустранното военно сътрудничество и обсъждане на възможностите за задълбочаване на   партньорството. Стремежът на двете страни по отношение на подготовката е планирането на мероприятия с оптимален принос за изграждането на способности съгласно целите, заложени в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032.

Специалният гост – генерал-майор Гюс Харгет, генерал-адютант на щата Тенеси в периода 2002-2009 г., проведе беседа със слушателите от двата факултета на Военна академия относно историята и резултатите от сътрудничеството досега, както и за бъдещите възможности за развитие на ползотворното за двете страни партньорство.

В рамките на двудневното събитие във Военната Алма матер генерал-адютантът на щата Тенеси бригаден генерал Уорнър Рос вписа в книгата за високопоставени гости своята благодарност за посрещането и отправи пожелание за бъдещи съвместни инициативи.

 ***

Република България е една от първите 13 държави от общо 92, включени в Програмата за партньорство между американски щати и чуждестранни държави. Партньорството на Министерството на отбраната на Република България с Националната гвардия на щата Тенеси стартира по инициатива на Националното бюро на гвардията на САЩ през 1993 г. и се развива като част от двустранното военно сътрудничество между България и САЩ. Обхваща широк спектър от дейности, сред които провеждането на двустранна и многонационална подготовка в страната и чужбина, както и оказване на хуманитарна подкрепа в различни райони на България. Изборът на Тенеси като партньорски щат е определен по относителните му сходства с България по размер, климат и население.