„Паметникът на бомбиера“ възкръсна чрез млади творци

Официалното представяне на проекта „Възстановяване на паметта“ се състоя във Военна академия „Георги С. Раковски“ на 25 май т. г. Той е съвместна инициатива на Национален фонд „Култура“, продуцентска компания „Бо Филм“, Военна академия „Г. С. Раковски“ и Националната гимназия за приложни изкуства (НГПИ) „Св. Лука“. В рамките на тази проява, военните историци о. з. полк. доц. Станчо Станчев и полк. Антони Запрянов предварително изнесоха лекция за Военната академия, която бе посрещната с огромен интерес от учениците от художественото училище. С много любов и старание младите хора поставят началото на тази благородна инициатива, като изработват осем глинени макета на изчезналия „Паметник на бомбиера“. „Трябва да се знае историята, да учим децата ни на миналото, за да изграждат бъдещето си. Аз вярвам в бъдещето на нашата държава, защото такива умни и талантливи деца растат“ – каза директорката на училището Лилия Балева. „Този паметник е събирателен образ на българския войник“ – разказа генерал-майор Тодор Дочев, началник на Военната академия. „За него се знае малко. Той е бил посветен на онези български воини, които са имали силата и таланта да хвърлят гранатите на най-далечно разстояние сред позициите на противника. Повече от десетилетие паметникът величествено се е извисявал до плаца на Военното училище. Съществувал е до началото на 50-те години на 20-ти век, когато е обявен за остатък от миналото и е съборен. От него са запазени само оскъдно количество фотографии. Паметникът е бил е висок 4 метра и толкова хубав, че всички випускници, когато отивали към военните си формирования, искали да си направят снимка пред паметника. Самият паметник е олицетворение на българския войник. Догадките са, че паметникът е на Михаил Михайлов, но нямаме исторически доказателства, че това е така. В тези скулптури учениците са предали своето авторско виждане, как един паметник изровен от миналото, не съществуващ в настоящото, оживява в три измерения. Тези млади хора са се опитали да ни внушат, че нищо не е изгубено и всичко може да бъде възкресено!“ – допълни генерал-майор Дочев.
„За кратко време паметникът се превръща в един от военните символи“ – каза о.з. полк. доц. Станчо Станчев. „Свидетелство за това е фактът, че той неизменно се поставя в албумите на завършващите випуски. Отличното оформление и въздействащият му вид са причина пред него да си правят снимки за спомен много слушатели от Академията и обучаеми от Военното училище преди и след Втората световна война“.
Боряна Пунчева – режисьор, продуцент и инициатор на проекта разказа интересни случки от организацията по изработката на скулптурите и творческата обстановка, в която са работили учениците от НГПИ „Св. Лука“.
Предстои да бъде направен филм, който ще съдържа целия процес по създаването на макетите от младите творци – ученици от НГПИ „Св. Лука“.