Тържествено откриване на „Паметен знак“ в района на Военна академия

Във Военна академия „Г. С. Раковски“ тържествено бе открит „Паметен знак“, посветен на българските воини, които се завръщат от битките във Втората световна война, под командването на генерал-лейтенант Владимир Стойчев на 17 юни 1945 г. в София.

По инициатива на Съюза на ветераните от войните на България и с подкрепата на Министерството на отбраната бе изграден този паметен знак, чийто автор е архитект Здравец Хайтов. На тържественото събитие присъстваха Илия Милушев – съветник по сигурност и отбрана на президента на Република България, Добримир Тотев – началник на политическия кабинет на министерството на отбраната, личния състав на Военната академия, офицери от запаса и резерва, ветерани и много гости.

От името на Съюза на ветераните от войните приветствие поднесе госпожа Мария Стоянова, която връчи и знаци на признателност от Съюза за началника на Академията генерал-майор Тодор Дочев и архитект Здравец Хайтов.

В своето слово ген. Дочев отбеляза, че „новооткритият „Паметен знак“, посветен на българските бойци намира своето достойно място в района на Академията и е естествено продължение на „Алеята на победите“ на Българската армия, събирателен образ на героизма и саможертвата на хилядите знайни и незнайни българи, воювали за Майка България. Паметникът се намира и в непосредствена близост до манежа, където са се обучавали и подготвяли бъдещите защитници на Родината. На 17 юни 1945 г. на площад „Ал. Невски“ при посрещането на Първа българска армия нейният славен командир генерал Стойчев изрича величаво слово: „Ние победихме, народе мой! Връщам ти синовете, не само живите, а и ония, които дадоха живота си за честта на твоето име, за твоето щастие, за твоята свобода. Връщам победните ти знамена, връщам ти тяхната безсмъртна слава, техния безсмъртен дух“.

Паметният знак бе осветен от отец Лъчезар Попов – председател на Църковното настоятелство на храм „Света София“. Слушатели от Военната Алма матер поднесоха венци от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, Военна академия „Г. С. Раковски“ и Съюза ветераните от войните в България. В знак на признателност към българските воини цветя поднесоха ветерани, гости и много граждани.

Откриването на „Паметния знак“ бе предшествано от заседание на Централния управителен съвет на ветераните от войните.

Воините, сражавали се за Отечеството, заслужават нашето признание!

Поклон и вечна памет на героите! Да живее България!

Допълнителна информация, във връзка с тържественото откриване на „Паметния знак“, може да прочетете от сайта на Otbrana.com, както и от Armymedia.bg.