Откриване на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна помощ

В присъствието на министъра на отбраната Тодор Тагарев във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия се откри първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).

„Това е едно ново начало. Ние успяхме първи да се включим в процедурата по обучението на бъдещите пилоти по HEMS, така както обучаваме пилоти и инженерно-технически състав за ВВС, ВМС и Гранична полиция“ – каза в приветствието си бригаден гененерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“.

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев връчи поздравителен адрес на бригаден генерал Радойски, като пожела успехи и изрази увереност за постигането на високи постижения, които да допринесат за просперитета на България.

Като част от празничната церемония във ВВВУ министър Тагарев връчи бреветите на осем курсанти от специализация „летец-пилот“ за завършен първи авиационен стаж през 2023 г.

От летище Долна Митрополия стартира и Шестата национална въздушна обиколка на България, която е под наслов „Да запазим летищата“.

Събитията във ВВВУ „Георги Бенковски“ на 22 септември бяха част от празничната програма за отбелязване на 115 години от обявяване Независимостта на България. По този повод в училището бе обявен и Ден на отворените врати, като всички демонстрации с хеликоптери и официалната церемония по откриване на летището бяха отворени и за граждани.