Церемонията по откриване на учебната година продължи в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“

Присъстваха президентът на Република България и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, заместник-министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, както и генерали, адмирали, командващият на Съвместното командване на силите и командирите на Видовете въоръжени сили, командири на военни формирования и структури в Министерството на отбраната и Българската армия, началниците на висшите военни училища; посланици и военни аташета, акредитирани в България; ректори на висши училища; областни управители и кметове на общини и населени места; представители на военно-патриотични съюзи и организации; партньори и приятели на Военна академия.

В словото си началникът на Академията генерал-майор д-р Груди Ангелов приветства слушателите с добре дошли и се обърна към тях с думите: „Помнете думите, които са били отправени към първите обучаеми в Академията: „Вие сте повикани да разширите вашия умствен кръгозор и да се подготвите за длъжността, която ви очаква, където ще е необходимо знание, умение, енергия и авторитет, почиващ върху умственото и морално превъзходство. Вашите преподаватели ще ви посочат пътищата, които създават началници с характер, с твърда воля, обширни знания и неизчерпаема енергия.“ Пожелавам ви през новата учебна година да бъдете здрави, да имате силата и волята за постигане на нови върхове, да съхранявате и развивате добрите традиции и да утвърждавате авторитета на Военна академия „Г. С. Раковски“.

„Трябва да инвестираме много повече във военна наука и образование, ако искаме да имаме повече сигурност“, заяви държавният глава Румен Радев в своето приветствие. Президентът посочи, че трансформацията на Въоръжените сили без качествено и модерно образование е невъзможна – и затова, то и военната наука трябва да бъдат неразделна част от развитието на силите и способностите за отбрана.

По традиция заместник-министър председателят по обществения ред и сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов изнесе първата академична лекция. Лекция пред слушателите и специализантите изнесе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

През учебната 2020/2021 година във Военна академия „Г. С. Раковски“ ще се обучават слушатели в магистърската специалност „Организация и управление на военни формирования на оперативно ниво” със седем специализации от професионално направление „Военно дело” на факултет „Командно-щабен”, както и слушатели в магистърска специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили” на факултет „Национална сигурност и отбрана”.

По-късно, началникът на ВА проведе среща-разговор със слушателите в аула „Полк. Б. Дрангов“.

През настоящата учебна година ще продължи подготовката на докторанти и обучението на специализанти в курсове за следдипломна квалификация.