Успешно участие на двама старши преподаватели от екип „Сертифициране по английски език” в международно обучение в Германия

Д-р Анна Гунчева, ръководител на екип „Сертифициране по английски език“ във Военна Академия „Г.С.Раковски”, и Нели Господинова, старши преподавател в същия екип, се завърнаха преди броени дни от участие в интензивно двуседмично обучение  в Германия. Обучението по езикови стандарти и оценяване се проведе в Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“ в гр. Гармиш-Партенкирхен, Германия, в периода 06.02.-17.02.2023 г.  

Д-р Гунчева, Андреа Гьоревски и д-р МериДжо ДиБиазе – Лубрано от университета Йейл (САЩ) бяха тримата основни фасилитатори, натоварени с изключително отговорната задача да проведат обучението Language Testing Seminar, организирано от Partner Language Training Center Europe (PLTCE). Обучението бе насочено към подготовката на изпитващи от различни партньорски държави, които сертифицират военнослужещи и цивилни служители съгласно изпита за определяне нивото на владеене на чужди езици в съответствие със стандартизационното споразумение на НАТО STANAG 6001. Тази година в семинара за езиково тестване участваха 15 курсисти от 12 държави сред които Австрия, Белгия, Великобритания, Франция, Италия, Швеция, Босна и Херцеговина и България.

Обучението бе организирано в 7 модула, а именно въведение в езиковото тестване, въведение във формата на изпита НАТО STANAG 6001, тестване на езиковите компетенции и умения за четене, слушане, писане и говорене, както и тестови анализ и статистика. Фокусът на семинара бе насочен върху усвояване на знания и развиване на умения за създаване и тестване на различни тестови задачи съгласно спецификациите, формата и критериите на изпита НАТО STANAG 6001.

Д-р Анна Гунчева и Нели Господинова се завърнаха в София заредени с много нови идеи и удовлетворение от свършената работа в Германия. Установените контакти с колеги от 12 други партньорски държави са само един от плюсовете на подобни международни участия за Военна Академия „Г.С. Раковски”.